Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy mamy kilkunastu gości i każdy ma ochotę na coś słodkiego, zawsze sprawdza się przepis naszej babci na nieporównywalnie pyszne ciasto z kremem cytrynowym, gdyz wychodzi około 30 sztuk i wszyscy uwielbiają to orzeźwiające ciasto z polewą cytrynową na herbatnikach.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30858
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 78
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5636
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 940
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 30858
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 78
Składniki
Przygotowac ciasto. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sól, dodac 200 g masla w platkach, 4 jajka, 200 g cukru i cukier waniliowy. Wszystkie skladniki wymieszac recznym mikserem na gladkie ciasto. Ciasto rozprowadzic równomiernie na natluszczonej, glebokiej blasze do pieczenia (32 x 39 cm). Dokladnie wypelnic rogi blachy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (200°C / termoobieg 175°C) przez ok. 20 minut. Nastepnie ostudzic. Przygotowac krem cytrynowy - wymieszac budyn, 200 ml wody i 2 zóltka na gladka mase. Zagotowac 200 ml wody i 200 g cukru i zdjac z ognia. Dodac budyn z masa jajeczna, chwile zagotowac, caly czas mieszajac. Zdjac garnek z ognia.
Dodac 125 g masla w kawalkach do cieplego budyniu za pomoca trzepaczki, az sie calkowicie rozpusci. Mieszajac wlac 100 ml soku z cytryny i od razu równomiernie rozsmarować krem na ciescie i schlodzic ok. 1 godziny. Smietane ubic w duzej misce na sztywno i rozsmarowac ja na warstwie kremu. Nastepnie ulozyc na wierzchu herbatniki. Zrobic lukier mieszajac 250 g cukru pudru i 6-7 łyzek soku z cytryny,.Wylac go na herbatniki i rozsmarowac mozliwie cienko. Ciasto wlozyc do lodówki na noc, aby herbatniki zmiekly.
Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki wielkosci herbatnika i udekorowac wedlug uznania np. melisa i posypac 1 lyzka cukru pudru.