Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy mamy kilkunastu gości i każdy ma ochotę na coś słodkiego, zawsze sprawdza się przepis naszej babci na nieporównywalnie pyszne ciasto z kremem cytrynowym, gdyz wychodzi około 30 sztuk i wszyscy uwielbiają to orzeźwiające ciasto z polewą cytrynową na herbatnikach.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10366
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 783
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10366
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4701
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 783
Składniki
Przygotowac ciasto. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sól, dodac 200 g masla w platkach, 4 jajka, 200 g cukru i cukier waniliowy. Wszystkie skladniki wymieszac recznym mikserem na gladkie ciasto. Ciasto rozprowadzic równomiernie na natluszczonej, glebokiej blasze do pieczenia (32 x 39 cm). Dokladnie wypelnic rogi blachy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (200°C / termoobieg 175°C) przez ok. 20 minut. Nastepnie ostudzic. Przygotowac krem cytrynowy - wymieszac budyn, 200 ml wody i 2 zóltka na gladka mase. Zagotowac 200 ml wody i 200 g cukru i zdjac z ognia. Dodac budyn z masa jajeczna, chwile zagotowac, caly czas mieszajac. Zdjac garnek z ognia.
Dodac 125 g masla w kawalkach do cieplego budyniu za pomoca trzepaczki, az sie calkowicie rozpusci. Mieszajac wlac 100 ml soku z cytryny i od razu równomiernie rozsmarować krem na ciescie i schlodzic ok. 1 godziny. Smietane ubic w duzej misce na sztywno i rozsmarowac ja na warstwie kremu. Nastepnie ulozyc na wierzchu herbatniki. Zrobic lukier mieszajac 250 g cukru pudru i 6-7 łyzek soku z cytryny,.Wylac go na herbatniki i rozsmarowac mozliwie cienko. Ciasto wlozyc do lodówki na noc, aby herbatniki zmiekly.
Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki wielkosci herbatnika i udekorowac wedlug uznania np. melisa i posypac 1 lyzka cukru pudru.