Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy mamy kilkunastu gości i każdy ma ochotę na coś słodkiego, zawsze sprawdza się przepis naszej babci na nieporównywalnie pyszne ciasto z kremem cytrynowym, gdyz wychodzi około 30 sztuk i wszyscy uwielbiają to orzeźwiające ciasto z polewą cytrynową na herbatnikach.
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 311
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3319
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3671
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 270
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 311
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3319
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 44
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3671
Składniki
Przygotowac ciasto. W duzej misce wymieszac make, proszek do pieczenia i sól, dodac 200 g masla w platkach, 4 jajka, 200 g cukru i cukier waniliowy. Wszystkie skladniki wymieszac recznym mikserem na gladkie ciasto. Ciasto rozprowadzic równomiernie na natluszczonej, glebokiej blasze do pieczenia (32 x 39 cm). Dokladnie wypelnic rogi blachy ciastem. Piec w nagrzanym piekarniku (200°C / termoobieg 175°C) przez ok. 20 minut. Nastepnie ostudzic. Przygotowac krem cytrynowy - wymieszac budyn, 200 ml wody i 2 zóltka na gladka mase. Zagotowac 200 ml wody i 200 g cukru i zdjac z ognia. Dodac budyn z masa jajeczna, chwile zagotowac, caly czas mieszajac. Zdjac garnek z ognia.
Dodac 125 g masla w kawalkach do cieplego budyniu za pomoca trzepaczki, az sie calkowicie rozpusci. Mieszajac wlac 100 ml soku z cytryny i od razu równomiernie rozsmarować krem na ciescie i schlodzic ok. 1 godziny. Smietane ubic w duzej misce na sztywno i rozsmarowac ja na warstwie kremu. Nastepnie ulozyc na wierzchu herbatniki. Zrobic lukier mieszajac 250 g cukru pudru i 6-7 łyzek soku z cytryny,.Wylac go na herbatniki i rozsmarowac mozliwie cienko. Ciasto wlozyc do lodówki na noc, aby herbatniki zmiekly.
Przed podaniem pokroic ciasto na kawalki wielkosci herbatnika i udekorowac wedlug uznania np. melisa i posypac 1 lyzka cukru pudru.