Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałkanka to połączenie czekolady, migdałów i wiórków kokosowych. Takie ciasto sprawdzi się na co dzień, a także jako podstawa tortu na ważną uroczystość.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5383
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9199
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 85
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 730
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5383
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9199
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 85
Składniki
Maślankę, masło i jajka wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Czekoladę pokrój drobno, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Masło i cukier połącz w jednej misce miksując na wysokich obrotach. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając.
W drugiej misce połącz przesianą mąkę z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodawaj na przemian produkty sypkie i maślankę. Cały czas miksuj aż składniki się połączą. Przełóż ciasto do dwóch form takiej samej wielkości (albo upiecz najpierw jeden blat ciasta, a potem drugi). Piekarnik rozgrzej o 180 stopni Celsjusza, wstaw blachę na 25 minut. Ostudź po upieczeniu, a następnie każdy wypiek przekrój wzdłuż, utrzymując łącznie 4 blaty czekoladowego ciasta.
Zimną śmietanę i mascarpone umieść w misce. Wsyp cukier i miksuj aż powstanie gęsta, sztywna masa. Na koniec wmieszaj delikatnie łyżką wiórki kokosowe.
Na każdy blat ciasta wykładaj masę śmietanowo-kokosową. Wierzch możesz ozdobić lukrem, polewą czekoladową czy też wiórkami.