Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie ciasto, które bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem ( cukier dodawać partiami, najlepiej po łyżce co około 30s). Następnie dodać 2 łyżki wody i po jednym żółtku. Przesiać mąkę i kakao i stopniowo dodawać. Całość powinna być ubijana przez około 12min (biszkopt wychodzi wtedy ładny i puszysty). Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec przez około 18 min.
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nakładaniem kremu, wtedy najlepiej jest go przekrajać.
Z biszkoptu odkroić około 1 cm z góry ciasta (tzw. skórkę). Nasączyć rozcieńczonym amaretto lub kawą.
KREM: Do garnka wlać 300ml mleka. Pozostałe mleko wlać do szklanki i wymieszać je z proszkiem budyniowym oraz 1 łyżką mąki ziemniaczanej, aby mieć pewność, że budyń będzie twardy. Do mleka w garnku dodać cukier (do smaku). Gdy się zagotuje, dodać mleko ze szklanki i energicznie mieszać. Gotową masę przykryć folią tak, aby dotykała powierzchnie budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niego budyń. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wcześniej nasączony biszkopt.
Od razu po wyłożeniu kremu, należy ułożyć na nim herbatniki. Odstawić do stężenia.
Kajmak lekko roztopić, aby lepiej się smarował (można dodać do niego trochę mleka i tak będzie gęsty) i wyłożyć na herbatniki.
Śmietankę ubić z mascarpone i 2 łyżkami cukru pudru. (ja dodaje zawsze do tego żelatynę, aby mieć pewność, że masa będzie sztywna). Krem przekładam do rękawa cukierniczego i nakładam na ciasto.