Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składa się ono z kilku warstw, które cudownie ze sobą się komponują. Podstawą ciasta jest delikatny,kakaowy biszkopt,na nim znajduje się krem, następnie warstwa słonych krakersów,potem masa kajmakowa, znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 638
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 382
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3536
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 719
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 638
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 382
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3536
Składniki
Blaszkę o wymiarach około 22x35cm wykładamy papierem do pieczenia biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, cukier. Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy,delikatnie miksujemy. Wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
krem Mleko przelewamy do garnka i gotujemy,zostawiamy sobie 0,5 szkl. Do 0,5szkl zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Margarynę lub masło w temp.pokojowej ucieramy,i dodajemy po łyżce zimny budyń.Krem wykładamy na ostudzony biszkopt,wyrównujemy.
Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów.
Na krakersy dajemy masę krówkową,i znów dajemy krakersy.
Śmietanę 30% ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fixem. Śmietanę wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa.Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce noc i cały dzień,tak by wszystko się ładnie zmacerowało,by krakersy zmiękły :-)