Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Baltazar to wyśmienity deser dla wielbicieli bananów i smaku czekolady. Wygląda spektakularnie, chociaż wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Warto poświęcić nieco czasu na udekorowanie wypieku, aby ciasto Baltazar prezentowało się naprawdę dostojnie i iście po królewsku.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) olej kokosowy i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę. Przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem (krótko, tylko do rozpuszczenia się cukru). Banany zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Połącz z masą jajeczną, a następnie – z przestudzoną masą czekoladową.
Przesiej do masy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy o wymiarach około 23x23 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj przełożenie blatów ciasta. Zmiksuj mascarpone z kajmakiem. Pokrój banany na plasterki.
Przetnij ciasto na trzy blaty. Ułóż na pierwszym warstwę z plasterków banana. Skrop je sokiem z cytryny. Rozsmaruj na wierzchu połowę kremu. Przykryj drugim blatem ciasta. Powtórz wszystkie czynności. Przykryj drugą warstwę kremu ostatnim blatem. Wstaw do lodówki na czas przygotowania dekoracji.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo resztę lekko upłynnionej (np. podgrzanej krótko w kuchence mikrofalowej) masy kajmakowej. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Zmiksuj serek śmietankowy z miękkim masłem na jednolity krem. Możesz dosłodzić go cukrem pudrem. Posmaruj kremem wierzch ciasta. Udekoruj polewą truskawkową (narysuj dowolne wzory) i kremem kajmakowym. Oprósz orzechami. Przechowuj ciasto Baltazar w lodówce.