Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bambino nie bez przyczyny kojarzy się z kultowymi lodami. To pyszna masa śmietanowa na mocno czekoladowym spodzie biszkoptowym, oblana czekoladową polewą.
Forma 20x30 cm
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5323
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29648
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 212
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19271
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 949
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5323
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29648
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 212
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19271
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 949
Składniki
Przygotuj biszkopt czekoladowy. Pokrusz czekoladę do rondelka i roztop na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Partiami przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 30-40 minut – do suchego patyczka. Wystudź biszkopt na kratce odwrócony do góry dnem.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Odstaw do przestudzenia (żelatyna nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna).
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i esencję śmietankową. Połącz śmietanę z przestudzoną żelatyną (krótko zmiksuj, by rozprowadzić żelatynę równomiernie w całej objętości bitej śmietany).
Z powrotem przełóż biszkopt do formy, w której się piekł (dnem do góry) i przełóż na niego bitą śmietanę. Wyrównaj. Wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki, by śmietana całkowicie stężała.
Przygotuj czekoladową polewę. Pokrusz czekoladę do rondelka i dodaj pozostałe składniki. Roztop na wolnym ogniu, mieszając na jednolitą polewę. Gdy polewa przestygnie, rozprowadź ją na powierzchni masy śmietanowej. Z powrotem odstaw ciasto na co najmniej godzinę do lodówki.