Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bambino nie bez przyczyny kojarzy się z kultowymi lodami. To pyszna masa śmietanowa na mocno czekoladowym spodzie biszkoptowym, oblana czekoladową polewą.
Forma 20x30 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4605
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418082
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4605
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418082
Składniki
Przygotuj biszkopt czekoladowy. Pokrusz czekoladę do rondelka i roztop na wolnym ogniu z dodatkiem masła. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlej do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Partiami przesiej do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 30-40 minut – do suchego patyczka. Wystudź biszkopt na kratce odwrócony do góry dnem.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Odstaw do przestudzenia (żelatyna nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna).
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i esencję śmietankową. Połącz śmietanę z przestudzoną żelatyną (krótko zmiksuj, by rozprowadzić żelatynę równomiernie w całej objętości bitej śmietany).
Z powrotem przełóż biszkopt do formy, w której się piekł (dnem do góry) i przełóż na niego bitą śmietanę. Wyrównaj. Wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki, by śmietana całkowicie stężała.
Przygotuj czekoladową polewę. Pokrusz czekoladę do rondelka i dodaj pozostałe składniki. Roztop na wolnym ogniu, mieszając na jednolitą polewę. Gdy polewa przestygnie, rozprowadź ją na powierzchni masy śmietanowej. Z powrotem odstaw ciasto na co najmniej godzinę do lodówki.