Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z czekoladą to idealny deser na upalne dni. Rozpływająca się w ustach pianka bananowo-czekoladowa pokryta lekko wytrawną polewą to coś, o czym szybko nie zapomnisz!
wymiary blachy: 35x25 cm
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31882
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2174
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31882
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2174
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne okruchy za pomocą robota kuchennego. Wlej chłodne już masło i zblenduj wszystko na gładką masę o konsystencji mokrego piasku. Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep dokładnie otrzymaną masą ciasteczkową. Wstaw blaszkę do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przygotuj mus. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Banany zmiksuj na gładkie puree za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, widelcem. Śmietankę ubij do momentu uzyskania miękkich szczytów. Powoli dodawaj cukier puder i kontynuuj miksowanie do momentu całkowitej sztywności. Dodawaj po łyżce masy bananowej i mieszaj do całkowitego wchłonięcia. Oba rodzaje czekolady pokrusz w osobnych miseczkach i do każdej wlej po 2 łyżki śmietanki. Podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez ok. 30 sekund. Wymieszaj je do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez ok. 10 sekund do rozpuszczenia. Dodaj po połowie masy do każdej z miseczek z czekoladą i wymieszaj. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Masę śmietanową podziel na dwie połowy. Do jednej dodaj białą czekoladę, a do drugiej – ciemną. Dokładnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Na zimny już spód wylej ciemną masę śmietanowo-bananową. Wstaw całość do lodówki na ok. 30-45 minut, drugą część pozostawiając na ten czas w cieple. Kiedy czekoladowa masa zacznie stygnąć, można wylać na nią jasną masę. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i pozostaw na ok. 1 minutę. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostudzenia. Pilnuj momentu, kiedy zacznie lekko tężeć. Masę czekoladową wylej ostrożnie na wierzch ciasta. Resztkami możesz wykonać artystyczne wzory. Ciasto bananowe z czekoladą wstaw do lodówki do całkowitego stężenia polewy. Podawaj na zimno, udekorowane suszonymi plasterkami bananów.