Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z czekoladą to idealny deser na upalne dni. Rozpływająca się w ustach pianka bananowo-czekoladowa pokryta lekko wytrawną polewą to coś, o czym szybko nie zapomnisz!
wymiary blachy: 35x25 cm
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 197
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 230
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 298
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 55
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 356
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 197
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 230
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 298
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 55
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz na drobne okruchy za pomocą robota kuchennego. Wlej chłodne już masło i zblenduj wszystko na gładką masę o konsystencji mokrego piasku. Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wylep dokładnie otrzymaną masą ciasteczkową. Wstaw blaszkę do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Przygotuj mus. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Banany zmiksuj na gładkie puree za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, widelcem. Śmietankę ubij do momentu uzyskania miękkich szczytów. Powoli dodawaj cukier puder i kontynuuj miksowanie do momentu całkowitej sztywności. Dodawaj po łyżce masy bananowej i mieszaj do całkowitego wchłonięcia. Oba rodzaje czekolady pokrusz w osobnych miseczkach i do każdej wlej po 2 łyżki śmietanki. Podgrzewaj je w kuchence mikrofalowej na średniej mocy przez ok. 30 sekund. Wymieszaj je do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej przez ok. 10 sekund do rozpuszczenia. Dodaj po połowie masy do każdej z miseczek z czekoladą i wymieszaj. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Masę śmietanową podziel na dwie połowy. Do jednej dodaj białą czekoladę, a do drugiej – ciemną. Dokładnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Na zimny już spód wylej ciemną masę śmietanowo-bananową. Wstaw całość do lodówki na ok. 30-45 minut, drugą część pozostawiając na ten czas w cieple. Kiedy czekoladowa masa zacznie stygnąć, można wylać na nią jasną masę. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 50 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i pozostaw na ok. 1 minutę. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostudzenia. Pilnuj momentu, kiedy zacznie lekko tężeć. Masę czekoladową wylej ostrożnie na wierzch ciasta. Resztkami możesz wykonać artystyczne wzory. Ciasto bananowe z czekoladą wstaw do lodówki do całkowitego stężenia polewy. Podawaj na zimno, udekorowane suszonymi plasterkami bananów.