Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z kremem ze spodem z ciasteczek oreo
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 336
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 513
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 735
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 336
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 513
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 735
Składniki
Ciasteczka oreo włożyć do robota kuchennego i zmielić na drobno lub umieścić je w folii spożywczej i potłuc tłuczkiem.
Masło podgrzewać w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
Tortownicę wysmarować masłem a następnie obłożyć jej spód oraz boki ciasteczkami oreo wymieszanymi z masłem.
Wstawić do piekarnika na 12 minut po czym wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
Odlać 1 szklankę mleka, dodać cukier, masło, sól i zagotować.
W pozostałej ilości mleku rozrobić żółtko, dodać mąkę, budyń dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem, by nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę a następnie ponownie doprowadzić do wrzenia stale mieszając.
Gorącą masę budyniową wylać na upieczone ciasto.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody a następnie odstawić do przestygnięcia.
Śmietanę wraz z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatynę ubić na sztywno.
Banany pokroić w plastry, polać je wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie ułożyć na masie budyniowej delikatnie wciskając.
Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski żaroodpornej a następnie umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić.Następnie pokryć banany śmietaną kremówką.
Czekoladę umieścić w szprycy bądź zrobić dziurkę w woreczku foliowym i formułować okręgi od środka aż po brzegi tortownicy. Następnie nożem robić delikatne nacięcia od brzegów ku środkowi. Ze względu na to, że czekolada zastyga tę czynność przy dekorowaniu należy wykonać dość szybko.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.