Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto bananowe z kruszonką"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
ok. 90 minut
Masło rozcierać palcami z 5 dag cukru i 10 dag mąki, aż powstaną grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki. W misce utrzeć 2 jajka z 7,5 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Dodać olej. Wymieszać 17,5 dag mąki z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Sypkie porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać mleko i pokrojone w kostkę 3 banany. Ciasto przemieszać łyżką.
Podłużną foremkę (o wymiarach 11x30 cm) natłuścić, oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 45 minut.
Wystudzone ciasto rozciąć na 2 placki. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z drugim cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, pod koniec dosypać łyżkę cukru. Śmietanę ubić. Czekoladę wymieszać z masą żółtkową. Ostrożnie domieszać bitą śmietanę i pianę z białek.
Ostatniego banana obrać i pokroić w plasterki. Na spod- nim blacie rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Położyć plasterki banana. Przykryć resztą czekoladowego kremu i blatem z kruszonką. Wierzch ciasta ozdobić paseczkami stopionej polewy czekoladowej. Wstawić do lodówki na 2 godziny.Źródło: Życie na gorąco