Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewielkim nakładzie pracy. Syto, pysznie i zdrowo.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2394
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6552
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2394
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 6552
Składniki
Udka przyprawiamy sokiem z cytryny, chińskiego sosu oraz chili i dokładnie masujemy, aby udka pokryły się przyprawami. Wykładamy na blaszkę lub naczynie do pieczenia i i wstawiamy do piekarnika w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu mięso będzie samo odchodziło od kości.
W tym czasie gotujemy ryż. Bez płukania tym razem zrobiliśmy ryż, bo nam się spieszyło. Odmierzamy 400 ml ryżu,wsypujemy do garnka, następnie odmierzamy 800 ml wody oraz dodajemy groszek. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu pod przykryciem. Od momentu zagotowania redukujemy ogień na najmniejszy. W tym czasie smażymy 2 jajka na 2-3 łyżkach oleju. W tym celu rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i można albo szybko wbić jajka na patelnię jedno po drugim i rozmieszać albo najpierw wbić do miseczki i wlać na patelnię. Chodzi o to, by jajko szybko się ścięło i było jednocześnie ścięte. Kroimy umyte szczypiory bez cebulek.
Od momentu, kiedy ryż pobierze wszystką wodę, wyłączamy z ognia.
Dodajemy jajka do ryżu i dokładnie mieszamy.
Upieczone udka wyjmujemy z piekarnika. Ryż wykładamy na salaterke.
Ryż polewamy sosem z kurczaka, a następnie układamy na wierzch udka. Podajemy z sałatką.