Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe jest smaczne i pachnie bananami, ma ciemny kolor, jest wilgotne i mięciutkie. Polecam ten przepis.
Miska mała, miska duża, łyżka stołowa, mała łyżeczka, keksówka, sitko, blender ręczny, rózga cukiernicza
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3152
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 3152
Składniki
Olej ucieramy w misce z cukrem pudrem przez chwilkę . Banany rozgniatamy na papkę aby nie było grudek. Ja najpierw rozgniotłem je widelcem, a następnie zmiksowałem blenderem ręcznym. Mus bananowy dodajemy do utartego oleju z cukrem i dalej ucieramy do połączenia się składników.
Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną i przesianą przez sitko z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy namoczoną we wrzątku i osuszoną nieco żurawinę , mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy keksówki ( ja użyłem formy o wymiarach 30x11x7 cm, można użyć trochę większej lub mniejszej ) wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez około45 - 50 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli ktoś chce może udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową . Ciasto bananowe jest smaczne i pachnie bananami, ma ciemny kolor, jest wilgotne i mięciutkie. Polecam ten przepis.