Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe, aromatyczne ciasto z bananami, suszonymi śliwkami i gorzka czekoladą. W sam raz na niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych. Sprawdzi się także na świątecznym stole, tak jak u mnie. Przepis zaczerpnięty ze Smaker.pl
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Banany kroimy w półplasterki, czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach a śliwki dzielimy na połówki. Używając miksera ucieramy masło z margaryną na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Gdy masa zjaśnieje, wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Całość miksujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu ciasto łączymy z rozdrobnionymi bananami, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki po około 30 minutach od upieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy według uznania. U mnie była to polewa czekoladowa i kolorowe cukiereczki. Smacznego.