Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe, aromatyczne ciasto z bananami, suszonymi śliwkami i gorzka czekoladą. W sam raz na niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych. Sprawdzi się także na świątecznym stole, tak jak u mnie. Przepis zaczerpnięty ze Smaker.pl
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 1960
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 90
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 822
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 964
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 267
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 1960
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 90
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 822
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 964
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 267
Składniki
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Banany kroimy w półplasterki, czekoladę ścieramy na tarce o średnich oczkach a śliwki dzielimy na połówki. Używając miksera ucieramy masło z margaryną na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Gdy masa zjaśnieje, wsypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Całość miksujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto miksujemy na wolnych obrotach do momentu połączenia składników. Dodajemy ubitą pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na końcu ciasto łączymy z rozdrobnionymi bananami, gorzką czekoladą i suszonymi śliwkami.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksówki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki po około 30 minutach od upieczenia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie dekorujemy według uznania. U mnie była to polewa czekoladowa i kolorowe cukiereczki. Smacznego.