Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przepis, który jest wręcz genialny w swojej prostocie. Z zaledwie kilku składników przygotujemy ciasto banoffee, które w naszej wersji składać się będzie ze słonych krakersów, kajmaku, bananów i bitej śmietanki. Połączenie krakersów, karmelu i bananów jest wręcz idealne. Słone krakersy przełamują słodycz kajmaku i jednocześnie podbijają jego karmelowy smak. Całość jest kremowa, gładka i błyskawicznie znika z talerzyka.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 7
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 49
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 386
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 7
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 49
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 91
Przepyszna sałatka nie tylko na święta z makaronem ryżowym nitki, kurczakiem,...
Odsłon: 386
Składniki
Przygotuj spód. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż słone krakersy. Ja robię to w cegiełkę, najciaśniej jak to tylko możliwe. Jeśli gdzieś pomiędzy krakersami powstają duże szpary, docinam odpowiedni kawałek, który usztywni cały rząd. Po ułożeniu pierwszej warstwy krakersów wylej na nie około 200 g kajmaku i delikatnie rozprowadź go za pomocą sylikonowej szpatułki. Zrób to na tyle ostrożnie, żeby nie poprzesuwać krakersów. Po rozprowadzeniu kajmaku ułóż na nim drugą warstwę krakersów. Robię to dokładnie w ten sam sposób, pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy. Ułożone krakersy zalej pozostałymi 200 g kajmaku. Karmel rozprowadź po całej powierzchni krakersów za pomocą sylikonowej szpatułki. Gotową bazę banoffee odstaw do lodówki na czas przygotowania bananów i warstwy śmietanowej.
Cztery średnie banany obierz ze skórki i pokrój je w około centymetrowe plasterki. Postaraj się wybrać takie owoce, które są już dojrzałe i słodkie, ale jeszcze nie ciemnieją. Banany przełóż do dużej miski i zalej je dwiema łyżkami świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość naczynia ostrożnie wymieszaj, żeby każdy kawałek banana pokrył się odrobiną soku.
Do osobnej, dużej miski wlej 250 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 50 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na sztywno za pomocą miksera. Polecam zacząć od niskich obrotów, wymieszać wszystko ze sobą, a następnie zwiększyć moc miksera i ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Na schłodzonym spodzie z krakersów i kajmaku ułóż pokrojone banany i wyłóż na nie ubitą śmietankę. Rozprowadź ją powoli przy pomocy sylikonowej szpatułki i wyrównaj wierzch. Na koniec zetrzyj na górę ciasta kilka kostek gorzkiej czekolady. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, do zestalenia i zmięknięcia krakersów.
Smacznego!