Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto bez mąki, na maślance, z orzechami włoskimi"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 51
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 79
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2777
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 51
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 79
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Lekko natłuść formę o śr. 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. 2 Na półce piekarnika podpraż na złoto orzechy laskowe (5-8 minut). Gorące zawiń w ściereczkę i potrząsaj, aby zeszła z nich skórka. Posiekaj orzechy.
Rozpuść na parze czekoladę i masło. Zdejmij płynną czekoladę z ognia, stopniowo dodaj maślankę i 2 łyżki kakao. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy czekoladowej żółtka. Wymieszaj mikserem.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp stopniowo cukier. Ostrożnie dodaj do masy czekoladowej. Wsyp orzechy. Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej formy.
Piecz 25-30 minut, aż na wierzchu pojawią się pęknięcia. Ostudź w formie. Po wyjęciu obsyp resztą kakao.Źródło: Olivia