Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wyszedł bosko smaczny o bardzo ładnym różowym kolorze mięsa. Naprawdę zachęcam do wypróbowania.
Blacha do pieczenia, naczynie ceramiczne lub kamienne do solanki
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10448
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4384
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423888
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10448
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336785
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4384
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423888
Składniki
Przygotowujemy solankę przez wymieszanie najpierw suchych składników oraz czosnku. Dodajemy przegotowaną wodę do przypraw. Po ostudzeniu wody zalewamy nią boczek w naczyniu kamiennym lub ceramicznym i marynujemy przez 5 dni w lodówce lub w chłodnym miejscu
Po 5 dniach wyjmujemy boczek z solanki. Nie wylewamy solanki jeszcze w tym momencie.
Boczek umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solankę przecedzamy przez sitko lub "gęsty" durszlak usuwając wodę, a zatrzymujemy wszystkie przyprawy, którymi obkładamy boczek ze wszystkich stron.
Boczek wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 1,5 godziny. Nie usuwamy tłuszczu powstałego z pieczenia. Użyję go w następnym przepisie.
Po wystudzeniu boczek jest gotowy do krojenia. Ja nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia jeszcze prawie ciepłego. Pycha.