Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wyszedł bosko smaczny o bardzo ładnym różowym kolorze mięsa. Naprawdę zachęcam do wypróbowania.
Blacha do pieczenia, naczynie ceramiczne lub kamienne do solanki
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2328
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18082
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2055
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2328
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18082
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2055
Składniki
Przygotowujemy solankę przez wymieszanie najpierw suchych składników oraz czosnku. Dodajemy przegotowaną wodę do przypraw. Po ostudzeniu wody zalewamy nią boczek w naczyniu kamiennym lub ceramicznym i marynujemy przez 5 dni w lodówce lub w chłodnym miejscu
Po 5 dniach wyjmujemy boczek z solanki. Nie wylewamy solanki jeszcze w tym momencie.
Boczek umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solankę przecedzamy przez sitko lub "gęsty" durszlak usuwając wodę, a zatrzymujemy wszystkie przyprawy, którymi obkładamy boczek ze wszystkich stron.
Boczek wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 1,5 godziny. Nie usuwamy tłuszczu powstałego z pieczenia. Użyję go w następnym przepisie.
Po wystudzeniu boczek jest gotowy do krojenia. Ja nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia jeszcze prawie ciepłego. Pycha.