Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wyszedł bosko smaczny o bardzo ładnym różowym kolorze mięsa. Naprawdę zachęcam do wypróbowania.
Blacha do pieczenia, naczynie ceramiczne lub kamienne do solanki
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1749
Polecam na kolację.
Odsłon: 356
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 142
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 273
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1749
Polecam na kolację.
Odsłon: 356
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 142
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 273
Składniki
Przygotowujemy solankę przez wymieszanie najpierw suchych składników oraz czosnku. Dodajemy przegotowaną wodę do przypraw. Po ostudzeniu wody zalewamy nią boczek w naczyniu kamiennym lub ceramicznym i marynujemy przez 5 dni w lodówce lub w chłodnym miejscu
Po 5 dniach wyjmujemy boczek z solanki. Nie wylewamy solanki jeszcze w tym momencie.
Boczek umieszczamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Solankę przecedzamy przez sitko lub "gęsty" durszlak usuwając wodę, a zatrzymujemy wszystkie przyprawy, którymi obkładamy boczek ze wszystkich stron.
Boczek wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza 1,5 godziny. Nie usuwamy tłuszczu powstałego z pieczenia. Użyję go w następnym przepisie.
Po wystudzeniu boczek jest gotowy do krojenia. Ja nie mogłam się powstrzymać od zjedzenia jeszcze prawie ciepłego. Pycha.