Pyszne i łatwe ciasto na biszkoptach o orzeźwiającym cytrynowym smaku.
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Składniki
- ok 200-250 g biszkoptów lady fingers (ok 20 szt)
Masa
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Posypka
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1 łyżka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 3 duże łyżki konfitury brzoskwiniowej (w temp pokojowej)
- poncz do biszkoptów – woda z cukrem i sokiem z cytryny
Składniki
- ok 200-250 g biszkoptów lady fingers (ok 20 szt)
Masa
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Posypka
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1 łyżka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo
- 3 duże łyżki konfitury brzoskwiniowej (w temp pokojowej)
- poncz do biszkoptów – woda z cukrem i sokiem z cytryny

Etapy przygotowania
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do całkowitego wystygnięcia Przygotuj foremkę, której dno wyłożone jest folią aluminiową Biszkopty delikatnie maczaj w ponczu i układaj na dnie blaszki Mascarpone utrzyj z łyżką cukru na puszystą masę Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru Połącz delikatnie obie masy Gotową masę wylej na warstwę biszkoptów i wyrównaj Na masie ułóż drugą warstwę biszkoptów maczając je uprzednio lekko w ponczu Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki do stężenia
W tym czasie przygotuj posypkę Wszystkie składniki smaż na patelni aż wiórki uzyskają złoty kolor, pozostaw do ostudzenia
Ciasto wyjmij z lodówki i posmaruj wierzch konfiturą brzoskwiniową Na konfiturę wysyp ostudzoną posypkę i rozłóż równomiernie Ponownie przykryj ciasto i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 233

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 223
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 233

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 223



Składniki
- ok 200-250 g biszkoptów lady fingers (ok 20 szt)
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła (30 g)
- 1 łyżka cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 duże łyżki konfitury brzoskwiniowej (w temp pokojowej)
- poncz do biszkoptów – woda z cukrem i sokiem z cytryny
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do całkowitego wystygnięcia Przygotuj foremkę, której dno wyłożone jest folią aluminiową Biszkopty delikatnie maczaj w ponczu i układaj na dnie blaszki Mascarpone utrzyj z łyżką cukru na puszystą masę Następnie powoli dodaj zimną galaretkę i dokładnie połącz Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru pudru Połącz delikatnie obie masy Gotową masę wylej na warstwę biszkoptów i wyrównaj Na masie ułóż drugą warstwę biszkoptów maczając je uprzednio lekko w ponczu Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki do stężenia
W tym czasie przygotuj posypkę Wszystkie składniki smaż na patelni aż wiórki uzyskają złoty kolor, pozostaw do ostudzenia
Ciasto wyjmij z lodówki i posmaruj wierzch konfiturą brzoskwiniową Na konfiturę wysyp ostudzoną posypkę i rozłóż równomiernie Ponownie przykryj ciasto i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc
Pyszotka:)
Smakowite ciasto :)
Wspaniałe ,lekkie, orzeźwiające ciasto 🍰 idealne na upalne dni,;)