Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na bazie biszkoptów i masy budyniowej z dodatkiem czarnej porzeczki, masy krówkowej i odrobiny rumu. Prosto, smacznie i bez pieczenia:)
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3628
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Składniki
Owoce czarnej porzeczki /bez szypułek/ przepłukujemy, odsączamy, zasypujemy cukrem /2 łyżki/, mieszamy i odstawiamy na 30-40 min. Przygotowujemy budyń: szklankę mleka zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, cukier, obie przesiane mąki oraz śmietanę i wszystko razem miksujemy by składniki dobrze się połączyły. Gdy mleko w rondelku się zagotuje wlewamy przygotowaną "mieszankę" i energicznie mieszając gotujemy 1 min. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na jasny krem a następnie /ciągle ucierając/małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Potem dodajemy sok z cytryny, miksujemy i na koniec wlewamy rum i ponownie miksujemy.
Przygotowujemy poncz: sok jabłkowy mieszamy z rumem. Spód blaszki /u mnie tortownica o średnicy 25 cm/ układamy jedną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę masy budyniowej a na niej rozkładamy czarną porzeczkę.
Ponownie rozkładamy warstwę nasączonych biszkoptów a na nich resztę masy budyniowej.
Masę krówkową ogrzewamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na wierzchu masy budyniowej. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.