Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego w pochmurny dzień niż pyszny deser kojarzący się z latem, radością i słońcem. Do wykonania ciasta Promienie słońca nie potrzebujesz piekarnika ani skomplikowanych umiejętności cukierniczych. Wystarczy mikser, kilka prostych produktów i trochę cierpliwości w oczekiwaniu, aż ciasto zastygnie. Deser najefektowniej prezentuje się w przekroju, kiedy widocznie stają się kawałki brzoskwiń i kolorowa galaretka.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2168
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2168
Składniki
Otwórz puszkę brzoskwiń i przelej przez sito. Zostaw owoce na sicie, a z soku odlej 100 ml i wlej do garnka. W podanej ilości namocz żelatynę i zostaw do napęcznienia na 30 minut. Po tym czasie podgrzej (na wolnym ogniu) do pełnego rozpuszczenia żelatyny i zostaw do ostygnięcia. Pokrój brzoskwinie z puszki na mniejsze kawałki.
Rozpuść 2 galaretki w 400 ml wrzątku i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie utrzyj serek mascarpone z cukrem pudrem. Ubijaj do momentu, aż uzyskasz gęsty krem. Pod koniec miksowania, zmniejsz obroty i dodaj rozpuszczoną w syropie brzoskwiniowym żelatynę.
Blaszkę o wymiarach 24 × 24 cm (lub dwie mniejsze keksówki) nasmaruj masłem i wyłóż biszkoptami. Na ciasteczka wylej połowę serowo-śmietanowej masy, a na niej ułóż połowę brzoskwiń i zalej zastygająca galaretką. Włóż na 20 minut do lodówki. Do reszty serowej masy wrzuć brzoskwinie i wymieszaj. Gdy galaretka stężeje, wylej na ciasto masę serową, wyrównaj i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie rozpuść pozostałe 2 galaretki i odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretką zalej wierzch ciasta i zostaw w lodówce (najlepiej) na całą noc. Podawaj udekorowane listkami mięty.