Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na herbatnikach z bananami, ananasem, kajmakiem i masą ze śmietanką i mascarpone. Lekkie i delikatne, idealne na ciepłe dni. Jest tak proste, że nawet osoby początkujące zrobią je bez problemu.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 643
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4403
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 643
Składniki
Blachę, najlepiej z wyciąganym dnem, wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy warstwę herbatników. Smarujemy je około 2 łyżkami kajmaku i znów układamy warstwę herbatników. Smarujemy kajmakiem i układamy jeden obok drugiego plasterki bananów. Mocno schłodzoną śmietankę mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Ubijamy, najpierw na małych obrotach, potem powoli zwiększamy do najwyższych. Kiedy masa będzie już gęsta (może to potrwać kilka minut), dodajemy sok z cytryny. Na banany wykładamy około 3/4 masy śmietanowej, a na nią znów warstwę herbatników i kajmaku. Na to pozostałą warstwę śmietanową. Na górze układamy kawałki ananasa. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto bez problemu daje się pokroić i pięknie się trzyma.