Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach to bardzo szybki i prosty przepis na deser, który świetnie sprawdzi się przypadku niespodziewanych gości czy zapracowanej niedzieli. Składa się z kilku warstw: herbatników, kremu śmietankowego oraz lukru tradycyjnego i czekoladowego.
Proponowane przez nas ciasto bez pieczenia z herbatnikami to doskonały dowód na to, że nie musisz mieć ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ani piekarnika, aby zrobić deser dla całej rodziny. Składniki są też niedrogie i łatwo dostępne. Do tego przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z nią nawet początkująca gospodyni domowa. Wystarczy kilka misek, ręczny mikser i blacha do ułożenia poszczególnych warstw. Efekt końcowy przypomina eleganckie ciasto z cukierni.
Podstawą tego ciasta na herbatnikach jest krem śmietankowy, którego bazą jest oczywiście śmietana. Wybierz kremówkę, najlepiej 36% w kubeczku albo kartoniku. Do tego dodaj mleko skondensowane i masło, aby uzyskać idealną konsystencję. Nie musisz do kremu dodawać cukru. Wszystkie składniki są na tyle słodkie, że nie ma takiej potrzeby.
Schłodzony krem z dodatkiem masła jest stabilny i dobrze się rozprowadza, a herbatniki miękną od niego już po kilku godzinach w lodówce. Całość wieńczy prosty, domowy lukier ozdobiony fantazyjnym wzorem z dodatkiem kakao.
Forma do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm
Warstwowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami wymaga dokładności i odpowiedniego przygotowania poszczególnych składników w odpowiednich proporcjach. Podstawą jest dobrze ubita śmietana. Wyciągnij ją prosto z lodówki albo nawet kilka minut wcześniej umieść na chwilę w zamrażalniku. Musi być sztywna i miksowana na wysokich obrotach z 2 łyżkami skondensowanego mleka. Osobno utrzyj masło z pozostałym mlekiem, najlepiej z użyciem tradycyjnego miksera. Następnie musisz połączyć obydwie masy - partiami i bardzo delikatnie, aby krem nie stracił swojej puszystej konsystencji. Pamiętaj, aby odstawić go do lodówki. Dzięki temu będzie lepiej się rozsmarowywać.
Samo nakładanie warstw warto robić przy pomocy łyżki lub szpatułki cukierniczej, dokładnie rozprowadzając krem po całej powierzchni herbatników, szczególnie w rogach i przy brzegach formy. Warstwy powinny być równe, ale nie za grube, ponieważ zbyt dużo kremu może spowodować, że tanie ciasto bez pieczenia z herbatnikami stanie się ciężkie.
Jeśli chodzi o lukier, początkowo może się wydawać bardzo mała ilość wody, jak na 100 g cukru i pół łyżeczki kakao. Zbyt dużo płynu może jednak spowodować, że konsystencja będzie zbyt rzadka. Herbatniki wchłoną wtedy lukier i nie będzie go widać. Po wymieszaniu składników musisz uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Do tego rodzaju deseru najlepiej sprawdzą się klasyczne herbatniki typu petit beurre - są cienkie, chrupiące i świetnie pasują do kremu śmietankowego. Po kilku godzinach w lodówce zmieniają się w przyjemnie miękką warstwę. Zamiast nich możesz postawić na herbatniki maślane (z wyraźniejszym aromatem) albo pełnoziarniste. Jeśli już znudzi ci się podstawowa wersja tego deseru, zrób tanie ciasto bez pieczenia na biszkoptach.
W przepisie bazowym pojawia się lukier, którym pokryjesz wierzch ciasta. Odłożona część z dodatkiem kakao posłuży ci do zrobienia ozdobnych wzorów, czyli charakterystycznych dla ciast z cukierni esów-floresów. Kiedy wierzch jest jeszcze wilgotny, możesz na nim umieścić dodatkowe dekoracje, które się do niego dobrze przyczepią. Użyj płatków czekoladowych, wiórków kokosowych, kawałków orzechów lub drobnych owoców lioflizowanych.
Jeśli planujesz deser na konkretną okazję, dekorację można dopasować tematycznie, np. posypać ciasto kolorową posypką cukrową na dziecięce urodziny lub użyć płatków migdałowych i srebrnych kuleczek cukrowych na eleganckie przyjęcie.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 48
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 571
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5541
Składniki
Przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek skondensowanego mleka. Masło utrzyj w osobnej misce z dodatkiem pozostałego mleka skondensowanego. Do miski z masłem dodawaj po łyżce ubitej śmietany, cały czas mieszając. Przełóż krem do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotuj ciasto. Herbatniki podziel równo na 3 stosy. W formie do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) rozłóż warstwę herbatników z pierwszego stosu, w razie potrzeby docinając na wymiar. Odłóż na bok 2 łyżki kremu, które posłużą do dekoracji. Z pozostałego kremu rozłóż 1/3 na warstwie herbatników. Przykryj herbatnikami z drugiego stosu i ponownie posmaruj 1/3 kremu. Połóż trzecią warstwę herbatników i ostatnią część kremu.
Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder i zalej łyżką wody. Dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Z otrzymanego lukru odlej 1/2 łyżeczki do osobnego naczynia. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Jasnym lukrem polej wierzch ciasta i wygładź. Ciemnym lukrem wykonaj kratkę na białym lukrze. Patyczkiem do szaszłyków pociągnij linie, tworząc estetyczne esy-floresy. Odłożony wcześniej krem przełóż do rękawa cukierniczego i wykonaj niewielkie gwiazdki na szczycie ciasta. Udekoruj gwiazdki płatkami czekoladowymi.