Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe w wykonaniu ciasto z kajmakiem i orzechami. Uda się nawet kulinarnym laikom. Nie wymaga bowiem pieczenia. Wystarczy przygotować masę budyniową z kajmakiem i przełożyć nią krakersy. Na górze obowiązkowo posypka ze zmielonych lub pokruszonych orzechów włoskich.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24415
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8923
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 299
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 24415
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8923
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 715
Składniki
Mleko przelej do rondelka, wsyp 3 budynie i cukier. Składniki wymieszaj. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Do ciepłego budyniu dodaj kostkę masła. Mieszaj do rozpuszczenia.
Do kremu budyniowego dodaj pół puszki kajmaku. Ponownie wymieszaj składniki.
Prostokątną blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyściel papierem do pieczenia. Na spód wyłóż krakersy. Na krakersach rozsmaruj ciepłą masę. Warstwę kremu przykryj kolejną warstwą krakersów. Następnie ponownie rozsmaruj budyń. Proces powtarzaj do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna składać się z masy budyniowo-kajmakowej. Na górę ciasta wysyp zmielone orzechy włoskie.
Blaszkę przykryj folią spożywczą. Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i orzechami po nocy spędzonej w lodówce jest gotowe do krojenia i nakładania na talerze.