Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pierwszy rzut oka ten wypiek prezentuje się bardzo skromnie i niepozornie. Nie dajcie się jednak zwieść - ciasto biedaczek kryje w sobie mnóstwo smaku i z pewnością często będzie gościć na waszych stołach. To doskonałe połączenie puszystego, cytrynowego ciasta, waniliowego kremu oraz czekoladowej polewy. A wszystko to z łatwo dostępnych i niedrogich produktów.
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Składniki
Przygotuj ciasto cytrynowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym, tak aby powstała jasna i puszysta masa. Następnie cienkim strumieniem wlej do jajek olej, cały czas miksuj aby składniki dobrze się połączyły. Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj, aby powstała dosyć gęsta i jednolita masa. Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z formy i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem budyniowy. Mleko podgrzej w rondelku, pozostawiając ok. 100 ml. W miseczce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, mąką oraz pozostałym mlekiem. Gdy mleko zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowaną masę jajeczną. Całość gotuj przez kilka minut cały czas mieszając, aby powstał gęsty budyń bez grudek. Odstaw do całkowitego wystudzenia. W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puch, następnie stopniowo zacznij dodawać do niego zimny budyń. Cały czas miksuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Ciasto cytrynowe przekrój na dwa blaty. Jeden z nich wyłóż na dno tortownicy, Na nim rozsmaruj krem budyniowy. Przykryj go drugim blatem.
Wszystkie składniki na polewę (czyli kakao, masło i cukier puder) podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj, aby się dobrze połączyły. Ta powstałą polewę wylej na wierzch. Ciasto Biedaczek będzie gotowe po schłodzeniu przez około 2-3 godziny.