Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biskup to klasyczne połączenie uwielbiane przez wszystkich: czekolady z wiśniami. Deser nie jest nadmiernie słodki i świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i do niedzielnej kawy. Miłym zaskoczeniem jest dodatek orzechów, które nadają ciekawej tekstury.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 93
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 31
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem połamanej czekolady, cały czas mieszając. Dodaj cukier i kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Mieszankę przestudź. Do mieszanki czekoladowej dodaj śmietanę i jajka. Ubijaj całość do całkowitego połączenia składników. Na koniec wsyp przesianą wcześniej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Całość mieszaj, aż masa będzie całkowicie gładka.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i piecz przez 40 minut (lub do suchego patyczka) w nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu ciasto wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Kiedy czekolada ostygnie wlej ją cienkim strumyczkiem do śmietany, cały czas mieszając. Krem powinien mieć jednolitą konsystencję i kolor.
Wiśnie dobrze odsącz z soku za pomocą papierowego ręcznika. Dodaj je do otrzymanego kremu. Połowę kremu rozsmaruj na jednym blacie. Przykryj go drugim blatem i nałóż pozostały krem. Na czas przygotowywania dekoracji schowaj ciasto do lodówki.
Przygotuj dekorację. Z soku odlej do szklanki ok. 50 ml. Wiśnie wraz z pozostałym sokiem umieść w garnuszku i podgrzej. W szklance z sokiem rozprowadź mąkę ziemniaczaną i przelej mieszaninę do garnka. Wszystko razem zagotuj, cały czas mieszając, by nie było grudek. Zostaw do ostygnięcia.
W trakcie stygnięcia frużelina będzie stawać się coraz bardziej sztywna. Oblej nią wierzch ciasta, kiedy będzie miała temperaturę pokojową, ale dalej będzie można ją dość łatwo rozprowadzać. Ciasto biskup udekoruj także orzechami. Deser wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, by frużelina całkowicie zastygła. Podawaj na zimno.