Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto warte polecenia. Nie jest trudne do wykonania. Śliwki i jabłka można oczywiście zastąpić innymi owocami.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321537
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 218
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 120
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 109
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321537
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 218
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 120
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 109
Składniki
Przygotować foremkę z odpinaną obręczą. Jej dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i nadal ubijać, a potem dodawać po jednym żółtku. Ciągle ubijać. Gdy masa wyraźnie zbieleje i powiększy objętość, wlać wodę. Potem przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wlać do foremki. Podpiec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 20 minut. Wystudzić. Ugotować budyń. Po ugotowaniu mieszać łyżką kilka minut, aby nie powstał kożuszek. Jeszcze ciepły wylać na spód ciasta. Na budyniu poukładać połówki śliwek i cząstki jabłek. Na owoce wylać drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku około 35 minut. Gdyby wierzch zaczął się przypalać przykryć papierem do pieczenia. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć obręcz foremki. Wtedy ciasto posypać cukrem pudrem, kroić i podawać.