Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-01-2025
Dzisiaj ciasto które moja rodzinka bardzo lubi, jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto posypane posypką z ściętej góry z biszkoptu + starta na tarce gorzka czekolada. Polecam
blaszka , papier do pieczenia, mikser, miska, łyżka drewniana,
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20929
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9546
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 724
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20929
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9546
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 724
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
Biszkopt; Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do ubitej masy jajecznej już nie ubijając przesiewamy wymieszane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą zabierając ciasto od spodu do połączenia składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości blaszki (u mnie wielkość blaszki to 18 / 28 cm ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu górę z biszkoptu ścinamy na posypkę, a pozostały biszkopt kroimy na dwa placki. Krem śmietankowy z mascarpone; oto link do przepisu na krem ; https;//smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-który-kochają-wszyscy,2033214,bozena1960.html Składanie ciasta; Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru. Biszkopt posmarować kajmakiem , rozłożyć połowę kremu śmietankowego z maskarpone wyrównać, nałożyć drugi placek i rozłożyć pozostały krem. śmietankowy. Górę posypać posypką przygotowaną ze ściętego biszkoptu (rozkruszony biszkopt) i na górę zetrzeć 30 g, gorzkiej czekolady. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Ciasto w przekroju.
Przygotowanie ciasta- składanie.
Ciasto gotowe do spożycia. Smacznego