Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto które moja rodzinka bardzo lubi, jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem śmietankowym z mascarpone. Ciasto posypane posypką z ściętej góry z biszkoptu + starta na tarce gorzka czekolada. Polecam
blaszka , papier do pieczenia, mikser, miska, łyżka drewniana,
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 239
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 1322
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2490
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 239
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 3166
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 1322
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2490
Składniki
Biszkopt; Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając. Do ubitej masy jajecznej już nie ubijając przesiewamy wymieszane obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą zabierając ciasto od spodu do połączenia składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości blaszki (u mnie wielkość blaszki to 18 / 28 cm ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu górę z biszkoptu ścinamy na posypkę, a pozostały biszkopt kroimy na dwa placki. Krem śmietankowy z mascarpone; oto link do przepisu na krem ; https;//smaker.pl/przepisy-desery/przepis-krem-który-kochają-wszyscy,2033214,bozena1960.html Składanie ciasta; Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru. Biszkopt posmarować kajmakiem , rozłożyć połowę kremu śmietankowego z maskarpone wyrównać, nałożyć drugi placek i rozłożyć pozostały krem. śmietankowy. Górę posypać posypką przygotowaną ze ściętego biszkoptu (rozkruszony biszkopt) i na górę zetrzeć 30 g, gorzkiej czekolady. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Ciasto w przekroju.
Przygotowanie ciasta- składanie.
Ciasto gotowe do spożycia. Smacznego