Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz szybkie, proste wypieki? Takie jest ciasto biszkoptowe z owocami. Pyszną przekąskę do kawy wyczarujesz w ciągu kwadransa (nie licząc czasu pieczenia), jeśli tylko masz pod ręką trochę sezonowych (ewentualnie – mrożonych) owoców. Pozostałe składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 118
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 261
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 365
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 118
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 261
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 365
Składniki
Umyj śliwki i osusz. Przekrój każdą na pół i usuń z niej pestkę. Tak przygotowane śliwki oprósz (najlepiej z użyciem sitka) mąką ziemniaczaną tuż przed dodaniem ich do ciasta.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy, a następnie – po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko (mikserem na niskich obrotach), tylko do połączenia składników. Dodaj do ciasta olej i wodę. Ponownie krótko wymieszaj.
Natłuść i oprósz mąką wnętrze dużej keksówki (około 35x12 cm). Przelej ciasto do formy. Ułóż na nim śliwki, lekko wciskając je w głąb ciasta. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto biszkoptowe z owocami całkowicie wystygnie, oprósz je (z pomocą sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.