Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z poziomkami jest lekkie i puszyste. Doskonałe na pyszny poczęstunek w upalne dni.
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 851
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6963
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 438
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1610
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3285
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 851
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 6963
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 438
Pizza hawajska ma swoich zagorzałych pasjonatów, jak i przeciwników. Nic dziw...
Odsłon: 1610
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 3285
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z ubić nad garnkiem z gotującą się wodą na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. ( Ciasto można wyłożyć na 1 blaszkę a po upieczeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty)
Jedną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Drugą wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ciągle ubijając wlać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Następnie wsypać 1 szklankę poziomek, zamieszać.
Upieczone ciasto ostudzić i skropić ponczem przygotowanym z przegotowanej wody wymieszanej z cukrem waniliowym. Kremem przełożyć biszkopty. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką.
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.