Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z poziomkami jest lekkie i puszyste. Doskonałe na pyszny poczęstunek w upalne dni.
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 444
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 362
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 801
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1431
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 444
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 362
Sos warzywny do makaronu to pyszna i kolorowa kompozycja, która idealnie łącz...
Odsłon: 801
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 1431
Składniki
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka z ubić nad garnkiem z gotującą się wodą na puszystą masę. Gdy masa trzykrotnie zwiększy swoją objętość, miskę zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dodać wodę i sok z cytryny, ubite na sztywną pianę białka delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 37/21 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temp 180 stopni. ( Ciasto można wyłożyć na 1 blaszkę a po upieczeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty)
Jedną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Drugą wymieszać z żelatyną w 150 ml wrzącej wody, przestudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, ciągle ubijając wlać przestudzoną galaretkę z żelatyną. Następnie wsypać 1 szklankę poziomek, zamieszać.
Upieczone ciasto ostudzić i skropić ponczem przygotowanym z przegotowanej wody wymieszanej z cukrem waniliowym. Kremem przełożyć biszkopty. Na wierzch wyłożyć pozostałe poziomki i zalać tężejącą galaretką.
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.