Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym jest ciasto blondyneczka, zwane także blondie? To wariacja na temat uwielbianego niemal przez wszystkich brownie. Jak nietrudno się domyślić, blondie powstaje na bazie białej czekolady. Ciasto jest delikatniejsze, mniej „zakalcowate” od swojego kakaowego wariantu, za to dość słodkie. Warto przełamać jego słodycz kwaskowymi owocami, na przykład wiśniami. Osoby nieprzekonane do pomysłu „białego brownie” mogą oprószyć ciasto blondyneczka ulubioną czekoladą z zawartością kakao.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 650
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4426
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1711
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285907
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 650
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4426
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1711
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285907
Składniki
Białą czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia. Umyj wiśnie, osusz i usuń nich pestki (najlepiej drylownicą). Oprósz owoce mąką ziemniaczaną. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę (na wysokich obrotach miksera). Dodaj do nich cukier waniliowy i przestudzoną czekoladę z masłem. Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
Przygotuj blachę o wymiarach około 24x24 cm - natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do formy ciasto i rozsyp na nim wiśnie. Lekko wciśnij je w głąb ciasta. Tak przygotowane ciasto Blondyneczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 40 minut. Upieczone ciasto blondyneczka wyjmij z formy dopiero, gdy przestygnie. Nim to nastąpi, możesz posypać je startą na tarce czekoladą.