Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się podczas wielu przyjęć czy spotkań ze znajomymi. Zarówno zachwyci osobo uwielbiające ciasta czekoladowe, jak i osoby lubiące nietypowe połączenia. To co urzekło mnie w tym wypieku to jego łatwość w przygotowaniu i niezwykły kokosowy smak, który jednak nie dominuje nad pozostałymi elementami ciasta. Wypiek ten skierowany do wszystkich miłośników łatwych i smacznych ciast zarazem.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1863
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8412
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254198
Polecam.
Odsłon: 1518
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1863
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8412
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254198
Polecam.
Odsłon: 1518
Składniki
Ciasto czekoladowe: Miękką margarynę, wodę oraz kakao rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wolnym strumieniem rozpuszczone składniki. Miksujemy. Dodajemy aromat , proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ewentualne wybrzuszenie ciasta odcinamy. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce. Następnego dnia odlewamy wodę zostawiając tylko gęstą kokosową masę. 15o ml mleka, cukier i masę kokosową zagotowujemy. W zimnym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy wszystkie składniki się zagotują dodajemy pozostałe zimne mleko z kaszą manną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń kokosowy. Miksujemy do połączenia się składników. Krem chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Na wystudzone ciasto smarujemy krem. Ponownie chłodzimy 30 minut. Polewa czekoladowe: Zimną śmietanę wyjmujemy około dwie godziny przed podgrzaniem. Ciepła śmietanę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy połamana czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą zdobimy ciasto.
Zapraszam na mojego bloga !