Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten smakołyk z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom czekolady i kokosa. Ciasto o smaku popularnego batonika. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 130
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 726
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 130
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 74
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i kakao.
Masło kroimy na kawałki i przerzucamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku. Masę cały czas ubijamy mikserem. Następnie przesypujemy suche składniki, wlewamy mleko. Całość miksujemy na niższych obrotach do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
W tym czasie zabieramy się za zrobienie kokosowej masy. Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy kaszę mannę i masło. Całość gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy masę, aż odpowiednio zgęstnieje.
Gorącą masę kokosową przelewamy na upieczony, wystudzony spód. Ciasto odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Do garnka nalewamy wody (około 1/2 wysokości). Do miseczki przekładamy połamane kostki czekolady. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorącą polewą dekorujemy ciasto.