Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bounty z malinami to prawdziwa uczta dla miłośników kokosowo-czekoladowych smaków, wzbogacona o orzeźwiający akcent soczystych owoców. Na kruchym spodzie znajdziesz aksamitną masę czekoladową, a na jej wierzchu obłędną warstwę kokosową. Całość wieńczy galaretka malinowa i świeże owoce. Ciasto możesz przygotować w wersji klasycznej lub wegańskiej, dzięki zamiennikom śmietanki i masła na kokosowe odpowiedniki. Przygotowanie deseru zajmuje trochę czasu, ale jego smak rekompensuje każdą minutę spędzoną w kuchni.
Foremka ceramiczna: 20 cm
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 307
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 438
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1145
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 307
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 438
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1145
Składniki
Tortownicę lub ceramiczną foremkę (ok. 20) nasmaruj masłem/olejem i oprósz mąką. Odstaw na później. Zacznij od przygotowania ciasta. Włóż wszystkie składniki do misy robota kuchennego i utrzyj gładkie ciasto lub zagnieć je ręcznie. Ciasto powinno wyjść elastyczne i nie może się łamać, gdy ściśniesz je palcami. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na kształt koła o grubości ok. ½ cm. Ostrożnie przełóż ciasto wałkiem do foremki i dociśnij do dna i boków. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut, aby ładnie się zarumieniło. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj warstwę czekoladową. Umieść posiekaną czekoladę i śmietankę w rondelku, rozpuść, wymieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji, po czym przelej na podpieczony spód, ostudź i umieść w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Aby przyspieszyć proces możesz włożyć tortownicę do zamrażarki.
Przejdź do przygotowania warstwy kokosowej. W misce ubij śmietankę, utrwal słodzikiem (miodem lub syropem klonowym), a na końcu dodaj wiórki kokosowe. Gdy warstwa czekolady będzie odpowiednio twarda, wyłóż masę kokosową, wyrównaj i ponownie wstaw do schłodzenia.
W tym czasie rozpuść galaretkę i odstaw do stężenia. Zalej galaretką zastygłą warstwę kokosową i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto bounty z malinami wyjmij z lodówki, udekoruj świeżymi malinami. Wykrawaj trójkątne kawałki i podawaj.