smaczne jeśli ktoś lubi kokos.
Ciasto brzoskwiniowo-kokosowe
Składniki
- jajka, 6 sztuk +3 szt.
- mąka, 12 dag
- cukier, 12 dag+18dag
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- brzoskwinie w syropie, 1 puszka (850g)
- budynie śmietankowe, 3 szt.
- masło, 1 kostka
- kokos, 25 dag
- cytryna, sok z połówki cytryny
Składniki
- jajka, 6 sztuk +3 szt.
- mąka, 12 dag
- cukier, 12 dag+18dag
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- brzoskwinie w syropie, 1 puszka (850g)
- budynie śmietankowe, 3 szt.
- masło, 1 kostka
- kokos, 25 dag
- cytryna, sok z połówki cytryny

Etapy przygotowania
Wykonanie biszkoptu: Ubić pianę z 6 białek, dodać cukier (12dag) i dalej ubijając dodać po jednym żółtku (6 szt.). Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (mieszając łyżką). Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec na złoty kolor.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, wyłożyć na upieczony biszkopt. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować budyń z 3 budyni śmietankowych. Gorący wyłożyć na brzoskwinie.
Wykonanie masy kokosowej: Rozpuścić masło z cukrem (18 dag), dodać kokos oraz 3 całe jajka i sok z 1/2 cytryny (dokładnie wymieszać łyżką). Masę kokosową wylać na budyń. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika o temp. 200 stopni i pieczemy aż kokos będzie miał złoty kolor.
(W miejsce brzoskwin można dać ananas)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 185
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 185



Składniki
- jajka, 6 sztuk +3 szt.
- mąka, 12 dag
- cukier, 12 dag+18dag
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- brzoskwinie w syropie, 1 puszka (850g)
- budynie śmietankowe, 3 szt.
- masło, 1 kostka
- kokos, 25 dag
- cytryna, sok z połówki cytryny
Wykonanie biszkoptu: Ubić pianę z 6 białek, dodać cukier (12dag) i dalej ubijając dodać po jednym żółtku (6 szt.). Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (mieszając łyżką). Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec na złoty kolor.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę, wyłożyć na upieczony biszkopt. Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować budyń z 3 budyni śmietankowych. Gorący wyłożyć na brzoskwinie.
Wykonanie masy kokosowej: Rozpuścić masło z cukrem (18 dag), dodać kokos oraz 3 całe jajka i sok z 1/2 cytryny (dokładnie wymieszać łyżką). Masę kokosową wylać na budyń. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika o temp. 200 stopni i pieczemy aż kokos będzie miał złoty kolor.
(W miejsce brzoskwin można dać ananas)