Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie tej masy budyniowej z ciastem parzonym i delikatną masą z mascarpone daje niezapomniane smaki. I chce się jeść więcej i więcej, zwłaszcza, że ciasto jest mało słodkie.
Rondelek, trzepaczka, mikser ręczny, blaszka, piekarnik.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4729
Składniki
Zagotuje masło z wodą i dodaj mąkę energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki, a ciasto stało się gładkie. Zagotuj powstałą masę przez 2 minuty i odstaw do wystudzenia. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj energicznie, aby jajko dokładnie połączyło się z masą. Wtedy dopiero dodawaj kolejne. Blaszkę o wymiarach 30x25 wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto i rozsmaruj równomiernie na dnie i brzegach blaszki. Piecz w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez 25 minut.
Zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W 400 ml mleka rozpuść budynie i wlej na gotujące mleko. Gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gotowy ciepły budyń wylej na ostudzone ciasto ptysiowe.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę na wysokich obrotach. Masę wyłóż na przestudzony budyń.
Śmietankę zagotuj i zalej nią posiekaną czekoladę, wymieszaj aż składniki się połączą.
Dripem czekoladowym udekoryj ciasto.