Połączenie tej masy budyniowej z ciastem parzonym i delikatną masą z mascarpone daje niezapomniane smaki. I chce się jeść więcej i więcej, zwłaszcza, że ciasto jest mało słodkie.
Ciasto budyniowo-ptysiowe
Składniki
Na ciasto ptysiowe
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 4 jaja
Na budyń
- 1.2 litra mleka
- 4 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 80 g masła
Krem
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30%
Składniki
Na ciasto ptysiowe
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 4 jaja
Na budyń
- 1.2 litra mleka
- 4 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 80 g masła
Krem
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30%

Potrzebne przybory kuchenne
Rondelek, trzepaczka, mikser ręczny, blaszka, piekarnik.
Etapy przygotowania
Zagotuje masło z wodą i dodaj mąkę energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki, a ciasto stało się gładkie. Zagotuj powstałą masę przez 2 minuty i odstaw do wystudzenia. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj energicznie, aby jajko dokładnie połączyło się z masą. Wtedy dopiero dodawaj kolejne. Blaszkę o wymiarach 30x25 wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto i rozsmaruj równomiernie na dnie i brzegach blaszki. Piecz w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez 25 minut.

Zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W 400 ml mleka rozpuść budynie i wlej na gotujące mleko. Gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gotowy ciepły budyń wylej na ostudzone ciasto ptysiowe.

Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę na wysokich obrotach. Masę wyłóż na przestudzony budyń.
Śmietankę zagotuj i zalej nią posiekaną czekoladę, wymieszaj aż składniki się połączą.

Dripem czekoladowym udekoryj ciasto.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 33

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 133

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 184
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 33

Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 133

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 184



Składniki
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 170 g mąki pszennej tortowej
- 4 jaja
- 1.2 litra mleka
- 4 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 80 g masła
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki 30%
Zagotuje masło z wodą i dodaj mąkę energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki, a ciasto stało się gładkie. Zagotuj powstałą masę przez 2 minuty i odstaw do wystudzenia. Następnie dodawaj po jednym jajku i mieszaj energicznie, aby jajko dokładnie połączyło się z masą. Wtedy dopiero dodawaj kolejne. Blaszkę o wymiarach 30x25 wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż ciasto i rozsmaruj równomiernie na dnie i brzegach blaszki. Piecz w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez 25 minut.
Zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W 400 ml mleka rozpuść budynie i wlej na gotujące mleko. Gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści. Gotowy ciepły budyń wylej na ostudzone ciasto ptysiowe.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone ubij z cukrem pudrem na puszystą masę na wysokich obrotach. Masę wyłóż na przestudzony budyń.
Śmietankę zagotuj i zalej nią posiekaną czekoladę, wymieszaj aż składniki się połączą.
Dripem czekoladowym udekoryj ciasto.
Mega do kawusi:)
Pyszotka:)
Przepyszne ciasto 😋