Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto przekładane kremem russel
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27919
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27919
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Mąki razem wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć z ¾ cukru i cukrem wanilinowy na puszystą masę (do białości), następnie dodawać pojedynczo żółtka dalej ucierając, na koniec dodać mleko. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Ubitą piane delikatnie połączyć z masą tłuszczowo-żółtkową, mąka i piane z białek. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i piec w temperaturze 170-180 stopni do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.
Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Do reszty kremu można dodać aromat.
Wodę dodawać stopniowo do cukru i utrzeć lukier . lukier ma być w miarę rzadki. Gotowy lukier podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Z obu lukrów zrobić wzorki wylewając na ciasto i przeciągnąć wykałaczka aby wzorki były atrakcyjniejsze. Wykończenie ciasta Dobrze schłodzone ciasto (można upiec nawet dzień prędzej), przeciąć na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem. Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki.