Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest smaczne, wilgotne i mięciutkie, długo zachowuje świeżość, doskonale sprawdzi się do świeżo przygotowanej kawuni.
Miska, mikser lub rózga cukiernicza, kubeczek 200 ml, mała łyżeczka, sitko, blacha ( 40x14x7 cm ), łyżka stołowa, mały rondelek
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4737
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4737
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę . Następnie wlewamy olej, mieszamy chwilę , dodajemy mleko i letnią kawę , mieszamy.
Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sitko, mieszamy najlepiej rózgą cukierniczą . Masa powinna być jednolita, bez grudek.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia . U mnie to blaszka o wymiarach 40x14x7 cm, ale może być prostokątna np. o wymiarach 26x22x7 cm.
Pieczemy w 180 C przez około 60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Polewę przygotowujemy w następujący sposób :
W małym rondelku ( w kąpieli wodnej ) roztapiamy masło, dodajemy mleko, cappuccino, mieszamy. Dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę , rozpuszczamy cały czas mieszając.
Ciepłą polewą oblewamy zimne ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Ciasto zamiast polewą możemy udekorować cukrem pudrem.
Smacznego !