Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa z dużą ilością mlecznej pianki jest twoją ulubioną? W takim razie to ciasto cappuccino zrobi na tobie wrażenie!
Wymiary: forma 24 x 24 cm
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 59
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 229
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 601
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 238
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2426
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 59
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 229
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 601
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 238
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2426
Składniki
Na początek zrób biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając ubijania aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj suche składniki do masy jajecznej za pomocą łopatki lub rózgi.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 x 24 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 30–35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój na 2, w zależności od potrzeb.
Kawę do nasączenia biszkoptu zaparz i ostudź. Wymieszaj z alkoholem (jeśli używasz). Każdy blat delikatnie nasącz ponczem, rozprowadzając go pędzelkiem lub łyżką.
Przygotuj krem kawowy. Czekoladę połam na kawałki. 150 ml śmietanki wymieszaj z kawą i podgrzej w rondelku. Zdejmij z ognia i dodaj do niej czekoladę. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Odstaw do wystudzenia. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona. Odłóż łyżkę i dodaj ją do czekoladowej masy. Następnie całość wmieszaj do ubitej śmietanki i zmiksuj do połączenia składników.
Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski, dodaj cukier puder i sproszkowaną kawę rozpuszczalną. Zmiksuj do uzyskania puszystej i sztywnej konsystencji. Wystudzoną żelatynę podgrzej w mikrofali albo w kąpieli wodnej, poczekaj aż zrobi się płynna, ale nie może być ciepła. Dodaj do niej odrobinę kremu śmietankowego, wymieszaj. Całość dodaj do ubitej piany i zmiksuj do połączenia.
Na spód biszkoptu wyłóż krem kawowy. Przykryj drugim blatem ciasta, a następnie rozsmaruj krem śmietankowy. Na wierzch zetrzyj czekoladę gorzką.