Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W książce „103 ciasta siostry Anastazji” możecie znaleźć ciasto Cappuccino składające się z ciemnego biszkoptu, kokosowej bezy i pysznego kremu budyniowego. Zainspirowani tym przepisem postanowiliśmy przygotować prostsze ciasto Cappuccino, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawowych smaków.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1593
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1593
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 690
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 286
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, proszkiem cappuccino oraz solą. W misie robota kuchennego ubij białka, utrwal cukrem, po czym dodawaj po jednym żółtku, aby uzyskać puszystą, jasną masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i partiami dodawaj sypkie składniki. Na koniec dolej kilka kropli aromatu waniliowego, wymieszaj i przelej ciasto do blaszki (ok. 23 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj około 25 minut. Wystudzony biszkopt przetnij na dwa równe blaty.
Gdy biszkopt się piecze, przygotuj krem. Wlej ok. 400 ml mleka do garnka, dodaj cukier biały i waniliowy, po czym podgrzej, by cukier się rozpuścił. W misce wymieszaj resztę mleka z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym – najlepiej użyj trzepaczki. Wlej mieszankę budyniowo-jajeczną na gotujące się mleko i stale mieszając, ugotuj budyń, po czym odstaw do ostygnięcia. W misce utrzyj serek mascarpone i partiami dodawaj zimny budyń, aby uzyskać gładki krem.
W szklance połącz espresso (możesz też wykorzystać zaparzoną kawę rozpuszczalną) z Amaretto i wodą. Możesz też użyć samej kawy z wodą, bez alkoholu. Foremkę, w której piekł się biszkopt nasmaruj masłem i połóż dolny blat czekoladowego biszkoptu. Nasącz placek ponczem i wyłóż połowę budyniowo-serowego kremu, następnie rozprowadź, przykryj drugim czekoladowym plackiem i wyłóż resztę kremu. Wierzch ciasta posyp mieszanką kakao z proszkiem cappuccino. Gotowe ciasto wstaw do lodówki do długiego chłodzenia, najlepiej na całą noc.