Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest niesamowicie smacznei bardzo eleganckie. Wymaga nieco pracy, ale za to jaki efekt!
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5391
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5391
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka . Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto wlać na dużą blachę wyłożoną pwergaminem i piec 30 minut w tem.180st.C. Po upieczeniu odkleić papier od ciastat i włożyć biszkopt do blachy. Wystudzony nasączyć ponczem całą ilością /nie bać się, że za dużo/.
MASA BUDYNIOWA: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli budyń. Wyłożyć na nasączony biszkopt iwstawic do lodówki.
MASA KAWOWA: w zagotowanym mleku rozpuścić kawę, schłodzić w lodówce, wsypać Śnieżkę i ubić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklance ciepłej wody, wlać do pianki i wymieszać. Wyłożyć na masę budyniową i szybciutko włożyć do lodówki.
PONCZ: wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wsypać kawę. Po ostudzeniu dodać spirytus. Nasączyć biszkopt.
MOJE RADY: w pierwszej kolejności przygotowuję wszystko co ma wystygnąć, czyli piekę biszkopt, gotuję budyń na masę budyniową, rozpuszczam kawę w gorącym mleku na masę kawową i gotuję poncz. Bardzo ułatwia to i przyspiesza wykonanie następnych czynności.
SMACZNEGO!