Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól sobie na chwilę relaksu i przyjemności. Unikalna tekstura ciasta i wilgotna konsystencja to rezultat tradycyjnej techniki pieczenia, a słodycz ciasta pochodzi z naturalnych składników, bez potrzeby dodawania sztucznych aromatów. To lekkie, puszyste, a przede wszystkim wilgotne ciasto biszkoptowe idealnie komponuje się z herbatą czy kawą, ale doskonale nada się również na specjalne okazje, np. Dzień Matki. Koniecznie sprawdźcie!
sitko, mikser, forma 30 cm x 11 cm, rondelek, miska
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 148
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 34
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 36
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 13
Polecam na kolację.
Odsłon: 445
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 148
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 34
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 36
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 13
Polecam na kolację.
Odsłon: 445
Składniki
Przygotuj formę (ok. 30 cm x 11cm ). Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia. Upewnij się, że papier wystaje nieco poza brzegi tortownicy, aby łatwiej było wyjąć ciasto po upieczeniu. Przesiej mąkę przez sitko, aby była lekka i bez grudek.
Roztop masło w rondelku. Do roztopionego masła wlewamy lekko podgrzane mleko z miodem i łączymy z mąką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Opcjonalnie można w tym momencie dodać ekstrakt waniliowy.
W średniej misce ubij białka z sokiem cytrynowym i miksuj przez 3-4 minuty. Kiedy białka są już ubite na sztywno, łączymy je stopniowo z pozostałą masą. Nie dodawaj od razu całości białek, ale rozłóż je na części. Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki.
Gdy już całość jest gotowa, przelej ciasto do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 60-70 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij ciasto i przestudź. Ciasto najlepiej smakuje po odstawieniu na kilka godzin lub nawet na noc. Przed podaniem pokrój na równe kawałki.