Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniższy przepis na ciasto chałwowe to spełnienie marzeń każdego miłośnika chałwy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1262
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39177
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1262
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39177
Składniki
Przygotuj ciasto. Wyłóż na stolnicę wszystkie składniki – masło pokrojone w kostkę, a chałwę drobno pokruszoną. Energicznie zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej 4 kulki, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Przygotuj kruszonkę. Pokrój masło na małe kawałki. Palcami rozetrzyj je z mąką i cukrem do uzyskania kruszonki. Dodaj pokruszoną chałwę i ponownie rozetrzyj składniki palcami. Kruszonka powinna być wilgotna zbita w grudki. Nie zagniataj jej na jednolite ciasto. Gotową wstaw do zamrażalnika.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na identyczne, cienkie placki – każdy o wymiarach około 20 x 30 cm. Upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C – po kolei lub, jeśli masz dostatecznie duży piekarnik, wszystkie naraz. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, ponakłuwaj je widelcem. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni. Na koniec rozsyp na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika kruszonkę (tę piecz trochę krócej niż ciasto).
Odlej 300 ml mleka i dokładnie wymieszaj je z obiema mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a gdy zawrze, wlej przygotowaną mieszaninę, od razu energicznie mieszając powstającą masę rózgą kuchenną. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Wierzch masy budyniowej przykryj kawałkiem folii spożywczej, by nie powstał kożuch.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do masła masę budyniową. Na koniec wmiksuj w masę drobno pokuszoną chałwę.
Gotowym kremem przełóż blaty ciasta. Ostatni (wierzchni) blat także posmaruj kremem i rozsyp na nim kruszonkę. Delikatnie wciśnij w krem. Wstaw ciasto chałwowe na 2-3 godziny do lodówki.