Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to nie najlepszy moment na słodkie wypieki i to nie tylko dlatego, że temperatura powietrza zniechęca do włączania piekarnika. To czas urlopów, które spędzamy daleko od domu, często w ośrodkach bez dobrze wyposażonej w kuchni. Jeśli podczas letniego wypoczynku chcesz urządzić małe przyjęcie imieninowe lub po prostu cieszyć się smakowitym deserem, popijając kawę na tarasie, przygotuj szybkie, efektowne ciasto chmurka, które nie wymaga pieczenia. Potrzebujesz jedynie kilku kuchennych akcesoriów i dostępu do lodówki.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15524
Składniki
Rozgnieć sucharki na okruchy, np. wałkiem (umieść je wówczas w foliowym woreczku) albo widelcem. Możesz też zmielić je w malakserze. Okruchy wymieszaj z kremem czekoladowo-orzechowym na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy lub innego naczynia o średnicy około 20 cm.
W osobnym naczyniu ubij (mikserem lub trzepaczką) mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pamiętaj przy tym, że masa serowa będzie słodka także dzięki serkom waniliowym.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Dokładnie wymieszaj ją z serkami waniliowymi. Uzyskaną masę połącz ze śmietaną z pomocą szpatuły lub łyżki. Przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprósz ciasto chmurka kakao. Użyj do tego sitka o drobnych oczkach.