Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to nie najlepszy moment na słodkie wypieki i to nie tylko dlatego, że temperatura powietrza zniechęca do włączania piekarnika. To czas urlopów, które spędzamy daleko od domu, często w ośrodkach bez dobrze wyposażonej w kuchni. Jeśli podczas letniego wypoczynku chcesz urządzić małe przyjęcie imieninowe lub po prostu cieszyć się smakowitym deserem, popijając kawę na tarasie, przygotuj szybkie, efektowne ciasto chmurka, które nie wymaga pieczenia. Potrzebujesz jedynie kilku kuchennych akcesoriów i dostępu do lodówki.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22818
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 22818
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9568
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2100
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4103
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 745
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 375
Składniki
Rozgnieć sucharki na okruchy, np. wałkiem (umieść je wówczas w foliowym woreczku) albo widelcem. Możesz też zmielić je w malakserze. Okruchy wymieszaj z kremem czekoladowo-orzechowym na jednolitą masę. Wyłóż nią dno tortownicy lub innego naczynia o średnicy około 20 cm.
W osobnym naczyniu ubij (mikserem lub trzepaczką) mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Pamiętaj przy tym, że masa serowa będzie słodka także dzięki serkom waniliowym.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Dokładnie wymieszaj ją z serkami waniliowymi. Uzyskaną masę połącz ze śmietaną z pomocą szpatuły lub łyżki. Przełóż do tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprósz ciasto chmurka kakao. Użyj do tego sitka o drobnych oczkach.