Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na oryginalne świąteczne ciasto? Połącz dwa bożonarodzeniowe klasyki – piernik i sernik – tak, by powstało efektowne ciasto choinka!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1143
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1143
Składniki
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj miód, kakao i przyprawę piernikową. Wymieszaj na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z palnika. Lekko przestudź. Energicznie wymieszaj masę z sodą, a następnie z jajkami i mlekiem. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsyp mąkę. Wymieszaj tak, by masa nie miała grudek. Połącz ją z ulubionymi bakaliami i przelej do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą keksówki (30x12 cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Ostudź.
Długim, ostrym nożem przekrój piernik wzdłuż na 3 części, każdą o przekroju stożka. Uzyskasz 3 „choinkowe” wkłady do sernika. Do zrealizowania dalszej części przepisu potrzebujesz jednego (możesz całą procedurę powtórzyć dla dwóch pozostałych lub wykorzystać je do innych celów). Powycinaj nożem dłuższe boki piernikowego bloku na kształt choinki. Włóż go z powrotem do keksówki.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z budyniem. Dodaj skórkę otartą z cytryny. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg z miękkim masłem. Połącz obie masy – twarogową i z żółtek. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serowo-jajeczną. Zalej masą piernik w keksówce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i posypką cukrową.