Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aby ciasto coca – cola faktycznie nim było, przygotowałam dodatkową warstwę kremu z coca coli plus galaretkę. Z tego ciasta jestem zadowolona, w szczególności zaś z pysznego kremu orzechowego, na który przepis muszę sobie zachować. No i kolejny jego plus – trudno jest tu cokolwiek zepsuć czy przypalić, bo nie wymaga on gotowania tak jak chociażby budyniowy.
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 1075
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 72
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 74
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 59
Rollsy z tortilli to bardzo szybki sposób na obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć do...
Odsłon: 112
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 1075
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 72
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 74
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 59
Rollsy z tortilli to bardzo szybki sposób na obiad. Jeśli chcesz zaskoczyć do...
Odsłon: 112
Składniki
W misce trzepaczką lub mikserem łączymy jajko z cukrem i szczyptą soli, dolewamy stopniowo przestudzone masło a następnie coca colę i mleko. Przesiewamy kakao, proszek i mąkę – dodajemy do masy. Ciasto pieczemy w blaszce wielkości kartki a4 (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia), w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 – 20 minut. Studzimy.
Herbatniki rozdrabniamy, kruszymy i zalewamy coca colą (biszkopty rozpuszczają się gorzej) – odstawiamy na godzinę lub dwie do namoczenia. Jeżeli masa wciąż jest niejednolita – blendujemy. Mieszamy ze zmielonymi orzechami. Masło ucieramy na puch dodając alkohol i przesiany cukier puder. Gdy zbieleje, dodajemy po łyżce masy. Całość wykładamy na przestudzone ciasto.
Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy na masę orzechową.
Połowę coca – coli łączymy z żelatyną – rozpuszczamy, dolewamy pozostałą coca – colę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy coca – colę wciąż mieszając. Masę wykładamy na ciasto. Gdy stężeje wykładamy galaretkę.
Połowę coca coli podgrzewamy z żelatyną, dolewamy resztę i mieszamy. Gdy wystygnie, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki, aby stężała.