Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do filiżanki gorącej kawy, mam coś dla Ciebie. Ciasto na kruchym spodzie, przekładane galaretką z wiśniami, masą śmietanową, pod bezową pierzynką. Dasz się skusić?
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 82
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 295
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 82
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 295
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Składniki
Sposób przygotowania ciasta kruchego: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładam do miski. Zagniatam ciasto, przekładam na spod tortownicy, dociskając palcami rozprowadzam po całej foremce. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę.
Sposób przygotowania galaretek: 1. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody, dodaję wiśnie i studzę do lekkiego stężenia.
Sposób przygotowania bezy: 1. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli około 3 minut, następnie wsypuję cukier, ubijam około 10 minut aż cukier się rozpuści. Na koniec wsypuję skrobię ziemniaczaną, miksuje minutę. 2. Formę wykładam papierem do pieczenia, Nakładam równomiernie bezę po całej powierzchni formy. 3. Bezę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 130 stopni na około 80 minut. 4. Po upieczeniu studzę.
Sposób przygotowania masy: 1. Śmietanę mocno schłodzoną ubijam mikserem, dodaję cukier puder oraz mascarpone, ubijam do chwili uzyskania sztywnego kremu śmietankowego
Sposób przekładania: 1. Na upieczone ciasto kruche wykładam tężejące galaretki z wiśniami
2. Na galaretkach rozprowadzam równomiernie masę śmietankową
3. Na masę wykładam bezę, delikatnie ją dociskam do kremu. 4. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
5. Gotowe. 6. Smacznego