Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe, efektowne i wyjątkowo smaczne - tak najadekwatniej można opisać ciasto Cyganka. Jeśli przygotowujecie je w sezonie letnim, sięgnijcie po świeże owoce. Poza nim, doskonale sprawdzą się mrożonki. Biszkopt makowy, delikatny krem waniliowy oraz owoce to niebiańskie połączenie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 155
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2411
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7050
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 152
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 155
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2411
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 7050
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 152
Składniki
Przygotowywanie ciasta zacznij od bazy kremu. Do miski wrzuć 6 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 250 ml mleka, cukier waniliowy, 3 żółtka (białka odłóż do biszkoptu), a także szklankę cukru. Wszystko energicznie wymieszaj do połączenia składników, najlepiej trzepaczką. Do garnka wlej 1 litr mleka i zagotuj. Przygotowaną wcześniej bazę kremu wlej, zagotuj i mieszaj trzepaczką aż do zgęstnienia. Powstały budyń ostudź. Do miski dodaj 9 białek – 6 i 3 pozostałe z masy. Ubij je na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawaj cukier, miksując do jego rozpuszczenia. Dodaj 6 żółtek i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz suchy mak. Wszystko zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj je i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Ustaw piekarnik na program góra-dół bez termoobiegu. Masę włóż do nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa spody.
Następnie przygotuj krem. W tym celu utrzyj 300 g miękkiego masła i stopniowo dodawaj do niego ostudzony budyń. Na pierwszy z blatów ciasta wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim i posmaruj go resztą kremu. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki do schłodzenia.
Następnie wlej do miski 750 ml wrzątku, dodaj 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Ostudź mieszankę. Do zimnej już galaretki dodaj pokrojone na drobno truskawki. Wszystko wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki, aż galaretka zacznie tężeć. Płynną, ale gęstniejącą galaretkę wylej na ciasto. Całość włóż do lodówki na całą noc, by wszystko ,,odpoczęło”.