Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Cyganka ucieszy miłośników maku oraz osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Wypiek przygotujesz błyskawicznie, dzięki użyciu gotowej masy makowej. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki czarnej herbaty.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 147
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31331
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 147
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31331
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania masy makowej. Przelej rodzynki wrzątkiem i odstaw. Do dużej miski wyłóż masę makową, rodzynki, miód oraz aromat, po czym wymieszaj. W drugiej misce umieść białka, dosyp szczyptę soli i ubij białka mikserem na sztywną pianę. Przekładaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i odstaw. W misce utrzyj masło z cukrem na gładki krem. Stale ucierając dodawaj po jednym jajku, a na koniec (po zmniejszeniu obrotów miksera) zacznij dodawać mąkę. Miksuj do połączenia składników. Wyłóż blaszkę (23 ×33 cm) papierem do pieczenia i wylej do niej połowę ciasta, następnie wyrównaj. Na ciasto wyłóż masę makową i po wyrównaniu wyłóż resztę ciasta. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmij, wystudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.