Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Cytrynowy makowiec
  • Ciasta
  • Przepis na

Cytrynowy makowiec

04.08.2025 Odsłon: 24453
5.0 (24 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Cytrynowy makowiec to doskonały wybór, szczególnie w okresie świątecznym, kiedy szukasz czegoś nietypowego, nowoczesnego i niezwykle pysznego. Ciasto łączy tradycyjny smak maku, który jest symbolem polskich świąt Bożego Narodzenia, z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Dzięki temu jest jednocześnie znajome i ciekawe, a cytrynowy lukier dodaje mu lekkości i świeżości. 

Makowiec cytrynowy - dlaczego warto go przyrządzić na święta? 

Przepis na makowiec cytrynowy jest stosunkowo prosty i szybki. Będzie idealną alternatywą dla klasycznego makowca na kruchym cieście. Całość jest niezwykle puszysta i wilgotna, a dodatek skórki cytrynowej sprawia, że jest niezwykle bogata i przyjemna dla podniebienia. To idealna opcja dla osób, które cenią sobie smaczne, domowe wypieki, ale nie chcą spędzać w kuchni wielu godzin. To ciasto z makiem możesz z powodzeniem przygotować także 2-3 dni wcześniej, dzięki czemu zyskasz więcej czasu w samą Wigilię. Dodatkowy odpoczynek umożliwia też lepsze połączenie ze sobą wszystkich smaków. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Tortownica o średnicy ok. 22 cm.

Etapy przygotowania

Przepis na ciasto cytrynowe z makiem - jakiego maku użyć? 

Mielony mak wykorzystywany w tym przepisie jest dostępny w niemal każdym sklepie. Jeśli dysponujesz niemielonym, musisz najpierw go zmielić w specjalnej maszynce lub nawet maszynce do mielenia kawy. Jeśli zależy ci na czasie, wystarczy po prostu wymieszać go z ubitymi białkami i stworzyć makowiec dla zabieganych. Dla lepszego smaku możesz go jednak dodatkowo zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut, a następnie dokładnie odcedzić i ostudzić. Dzięki temu całość będzie bardziej puszysta i delikatna. 

Przepis na ciasto z makiem - ubicie białek podstawą sukcesu 

Najtrudniejszym i najbardziej pracochłonnym procesem w przygotowaniu tego ciasta na święta jest odpowiednie ubicie białek, które zwiążą masę makową i odpowiadają za prawidłowe wyrośnięcie wypieku. Piana musi być idealnie sztywna i puszysta, dlatego przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że miska i mieszadła miksera są czyste i suche. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a dobrym trikiem jest dodanie do białek szczypty soli. Pamiętaj, że najlepiej ubijają się składniki kilkudniowe - zbyt świeże jajka mogą nie dać wystarczająco sztywnej piany. 

Makowiec w cieście cytrynowym - jak uzyskać cytrusowy smak? 

By uzyskać charakterystyczny, cytrusowy smak ciasta cytrynowego, użyj soku z cytryny - koniecznie świeżo wyciskanego - oraz skórki cytrynowej. Uważaj, by przypadkiem nie zetrzeć białej błonki, która jest gorzka i może zepsuć aromat całego wypieku. Jeśli wolisz mocno kwaśne smaki, możesz dodać odrobinę aromatu cytrynowego lub nawet kwasku cytrynowego. Jeśli przypadkiem wypiek będzie zbyt intensywny w smaku, możesz go złagodzić słodkim lukrem czy też cukrem pudrem. Sprawdź też przepis na ciasto cytrynowe, które dosłownie rozpływa się w ustach. 

Ciasto na rodzinne spotkanie - czym przełożyć? 

Najlepsza i jednocześnie najszybsza jest konfitura malinowa. Wystarczy otworzyć słoiczek i rozsmarować ją na przepołowionym cieście. Wspaniale przełamuje ona smak, dodając słodyczy i kwaskowatości, ale innego rodzaju niż cytryny. Ciekawy jednak będzie także makowiec z kremem budyniowym - wystarczy ugotować budyń i po ostudzeniu zmiksować z miękkim masłem. Do masy możesz też dodać skórkę z cytryny, która orzeźwi całość. 

Lukier cytrynowy o idealnej konsystencji 

Lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny powinien być gładki i łatwo się rozprowadzać. Aby uzyskać taką konsystencję, dodawaj sok z cytryny stopniowo, ciągle mieszając. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze kilka kropel soku. Jeśli jest za rzadki, dodaj odrobinę więcej cukru pudru. Przed użyciem warto go przesiać, aby uniknąć grudek. Jeśli mimo wszystko się pojawią, możesz mieszaninę lekko podgrzać, co ułatwi rozpuszczenie i całkowite połączenie obu składników. 

Takie ciasto pełne aromatu cytrynowego z charakterystycznym smakiem maku prezentuje się elegancko na świątecznym stole, a zapach tego wypieku sprawia, że cały dom wypełni się magiczną atmosferą.  

 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 425

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 320

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 763

> 60 min >60 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 634

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 18526

do 30 min 30 min
44
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3329

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Jagodowe orzeźwienie

Ciasta Jagodowe orzeźwienie

Aksamitna konsystencja, delikatny i subtelny smak , wprost do niedzielnej kawy.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 425

do 60 min 60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 320

do 15 min 15 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 763

> 60 min >60 min
5
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 634

do 30 min 30 min
9
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 18526

do 30 min 30 min
44
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3329

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Cytrynowy makowiec
Autor:
smaker
do 30 min
5-6 osób

Składniki

Makowiec:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 250 g margaryny albo masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • odrobina soli
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Polewa cytrynowa:
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1

Wsyp mak i startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i połącz składniki tylko szpatułką. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wstaw makowca do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie odstaw do całkowitego wystudzenia.

2

Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części. Konfiturę malinową połącz z łyżką cytryny. Wyłóż ją na spodzie ciasta, przykryj drugim blatem. Teraz zrób polewę. Cukier puder wsyp do miski, zalej sokiem z cytryny i mieszaj. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, tak jak śmietana. W zależności od gęstości, dodaj wodę albo cukier puder. Przykryj cytrynowy makowiec polewą.

3

Margarynę lub masło przełóż do rondelka i rozpuść wraz z mlekiem. Odstaw. Białka oddziel od żółtek i wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Teraz ubij w osobnej misce żółtka wraz z cukrem. W trakcie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej masę z tłuszczem i mlekiem. Zmiksuj do połączenia składników.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki