Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy makowiec to doskonały wybór, szczególnie w okresie świątecznym, kiedy szukasz czegoś nietypowego, nowoczesnego i niezwykle pysznego. Ciasto łączy tradycyjny smak maku, który jest symbolem polskich świąt Bożego Narodzenia, z orzeźwiającą, cytrynową nutą. Dzięki temu jest jednocześnie znajome i ciekawe, a cytrynowy lukier dodaje mu lekkości i świeżości.
Przepis na makowiec cytrynowy jest stosunkowo prosty i szybki. Będzie idealną alternatywą dla klasycznego makowca na kruchym cieście. Całość jest niezwykle puszysta i wilgotna, a dodatek skórki cytrynowej sprawia, że jest niezwykle bogata i przyjemna dla podniebienia. To idealna opcja dla osób, które cenią sobie smaczne, domowe wypieki, ale nie chcą spędzać w kuchni wielu godzin. To ciasto z makiem możesz z powodzeniem przygotować także 2-3 dni wcześniej, dzięki czemu zyskasz więcej czasu w samą Wigilię. Dodatkowy odpoczynek umożliwia też lepsze połączenie ze sobą wszystkich smaków.
Tortownica o średnicy ok. 22 cm.
Mielony mak wykorzystywany w tym przepisie jest dostępny w niemal każdym sklepie. Jeśli dysponujesz niemielonym, musisz najpierw go zmielić w specjalnej maszynce lub nawet maszynce do mielenia kawy. Jeśli zależy ci na czasie, wystarczy po prostu wymieszać go z ubitymi białkami i stworzyć makowiec dla zabieganych. Dla lepszego smaku możesz go jednak dodatkowo zalać gorącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 15 minut, a następnie dokładnie odcedzić i ostudzić. Dzięki temu całość będzie bardziej puszysta i delikatna.
Najtrudniejszym i najbardziej pracochłonnym procesem w przygotowaniu tego ciasta na święta jest odpowiednie ubicie białek, które zwiążą masę makową i odpowiadają za prawidłowe wyrośnięcie wypieku. Piana musi być idealnie sztywna i puszysta, dlatego przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że miska i mieszadła miksera są czyste i suche. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a dobrym trikiem jest dodanie do białek szczypty soli. Pamiętaj, że najlepiej ubijają się składniki kilkudniowe - zbyt świeże jajka mogą nie dać wystarczająco sztywnej piany.
By uzyskać charakterystyczny, cytrusowy smak ciasta cytrynowego, użyj soku z cytryny - koniecznie świeżo wyciskanego - oraz skórki cytrynowej. Uważaj, by przypadkiem nie zetrzeć białej błonki, która jest gorzka i może zepsuć aromat całego wypieku. Jeśli wolisz mocno kwaśne smaki, możesz dodać odrobinę aromatu cytrynowego lub nawet kwasku cytrynowego. Jeśli przypadkiem wypiek będzie zbyt intensywny w smaku, możesz go złagodzić słodkim lukrem czy też cukrem pudrem. Sprawdź też przepis na ciasto cytrynowe, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Najlepsza i jednocześnie najszybsza jest konfitura malinowa. Wystarczy otworzyć słoiczek i rozsmarować ją na przepołowionym cieście. Wspaniale przełamuje ona smak, dodając słodyczy i kwaskowatości, ale innego rodzaju niż cytryny. Ciekawy jednak będzie także makowiec z kremem budyniowym - wystarczy ugotować budyń i po ostudzeniu zmiksować z miękkim masłem. Do masy możesz też dodać skórkę z cytryny, która orzeźwi całość.
Lukier przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny powinien być gładki i łatwo się rozprowadzać. Aby uzyskać taką konsystencję, dodawaj sok z cytryny stopniowo, ciągle mieszając. Jeśli lukier jest za gęsty, dodaj jeszcze kilka kropel soku. Jeśli jest za rzadki, dodaj odrobinę więcej cukru pudru. Przed użyciem warto go przesiać, aby uniknąć grudek. Jeśli mimo wszystko się pojawią, możesz mieszaninę lekko podgrzać, co ułatwi rozpuszczenie i całkowite połączenie obu składników.
Takie ciasto pełne aromatu cytrynowego z charakterystycznym smakiem maku prezentuje się elegancko na świątecznym stole, a zapach tego wypieku sprawia, że cały dom wypełni się magiczną atmosferą.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3329
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 320
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3329
Składniki
Wsyp mak i startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i połącz składniki tylko szpatułką. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wstaw makowca do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części. Konfiturę malinową połącz z łyżką cytryny. Wyłóż ją na spodzie ciasta, przykryj drugim blatem. Teraz zrób polewę. Cukier puder wsyp do miski, zalej sokiem z cytryny i mieszaj. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, tak jak śmietana. W zależności od gęstości, dodaj wodę albo cukier puder. Przykryj cytrynowy makowiec polewą.
Margarynę lub masło przełóż do rondelka i rozpuść wraz z mlekiem. Odstaw. Białka oddziel od żółtek i wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Teraz ubij w osobnej misce żółtka wraz z cukrem. W trakcie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej masę z tłuszczem i mlekiem. Zmiksuj do połączenia składników.