Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowy makowiec oprócz swojego wyjątkowego smaku, jest wyjątkowo orzeźwiający. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za słodkościami.
Tortownica o średnicy ok. 22 cm.
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1257
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1441
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 724
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 147
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1257
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1441
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 724
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 147
Składniki
Wsyp mak i startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i połącz składniki tylko szpatułką. Ciasto wyłóż do tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Wstaw makowca do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut. Po tym czasie odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części. Konfiturę malinową połącz z łyżką cytryny. Wyłóż ją na spodzie ciasta, przykryj drugim blatem. Teraz zrób polewę. Cukier puder wsyp do miski, zalej sokiem z cytryny i mieszaj. Konsystencja powinna być dosyć gęsta, tak jak śmietana. W zależności od gęstości, dodaj wodę albo cukier puder. Przykryj cytrynowy makowiec polewą.
Margarynę lub masło przełóż do rondelka i rozpuść wraz z mlekiem. Odstaw. Białka oddziel od żółtek i wraz z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Teraz ubij w osobnej misce żółtka wraz z cukrem. W trakcie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej masę z tłuszczem i mlekiem. Zmiksuj do połączenia składników.