Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe łączy w sobie nutę kwaskowatości i słodyczy. Choć z pewnością nie należy do najmniej kalorycznych deserów, jest warte grzechu. Prezentuje się także okazale.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72764
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 541
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15594
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3419
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 72764
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 541
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15594
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3419
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop i ostudź do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce wymieszaj masło, oliwę i cukier. Dodaj jajka i ubij wszystko razem przez 1-2 minuty. Dołóż wanilię, maślankę, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników. Wsyp mieszankę mąki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź, a następnie podziel je na 3 blaty.
Przygotuj krem. W misce utrzyj miękkie masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone i skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Krem powinien mieć gładką konsystencję. Dodaj cukier puder i ubijaj całość przez kolejną minutę. Wlej sok z cytryny oraz barwnik. Miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Przygotuj polewę cytrynową. W garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Wlej barwnik spożywczy. Odstaw na bok do momentu, aż glazura zacznie tężeć.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozłóż 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem i ponownie rozłóż 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Boki przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu rozlej tężejącą już glazurę. Ciasto włóż do lodówki do stężenia polewy. Brzegi ciasta cytrynowego udekoruj tartą białą czekoladą, a na wierzchu rozłóż kleksy ubitej śmietanki. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny.