Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto cytrynowe łączy w sobie nutę kwaskowatości i słodyczy. Choć z pewnością nie należy do najmniej kalorycznych deserów, jest warte grzechu. Prezentuje się także okazale.
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 46
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 986
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 953
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 46
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 986
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 953
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop i ostudź do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce wymieszaj masło, oliwę i cukier. Dodaj jajka i ubij wszystko razem przez 1-2 minuty. Dołóż wanilię, maślankę, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia składników. Wsyp mieszankę mąki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto wyjmij i ostudź, a następnie podziel je na 3 blaty.
Przygotuj krem. W misce utrzyj miękkie masło na puch. Dodawaj po łyżce mascarpone i skórkę z cytryny, cały czas ucierając. Krem powinien mieć gładką konsystencję. Dodaj cukier puder i ubijaj całość przez kolejną minutę. Wlej sok z cytryny oraz barwnik. Miksuj jeszcze przez 2 minuty.
Przygotuj polewę cytrynową. W garnuszku wymieszaj ze sobą wodę, sok z cytryny i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj. Wlej barwnik spożywczy. Odstaw na bok do momentu, aż glazura zacznie tężeć.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozłóż 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem i ponownie rozłóż 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Boki przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu rozlej tężejącą już glazurę. Ciasto włóż do lodówki do stężenia polewy. Brzegi ciasta cytrynowego udekoruj tartą białą czekoladą, a na wierzchu rozłóż kleksy ubitej śmietanki. Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny.