Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre ciasto, łatwe w przygotowaniu. Wilgotne, najlepsze polane białą czekoladą.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13133
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4184
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43087
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 504
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 453
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13133
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4184
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43087
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 504
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 398
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 453
Składniki
METODA TRADYCYJNA: jajka ubić z połową cukru, aż powstanie biała, puszysta masa. W drugim naczyniu utrzeć masło/margarynę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do masy maślanej dodawać masę jajeczną. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wmieszać do ciasta. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.
THERMOMIX: Jajka wbić do naczynia miksującego, nałożyć motylek, wsypać połowę cukru i ubić (5 minut/37 stopni/obroty 4.). Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć masło/margarynę, wsypać cukier i cukier wanilinowy. Utrzeć z motylkiem (1 minuta/obroty 4.). Ustawić urządzenie na obroty 4. Przez otwór w pokrywie wlewać masę jajeczną. Zdjąć motylek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wsypać do masy maślano-jajecznej i wymieszać (30 sekund/obroty 4.). Dodać oprószone w mące bakalie i wymieszać kopystką. Przelać od natłuszczonej tortownicy o średnicy i piec ponad godzinę w 180 stopniach. Polać roztopioną w kąpieli wodnej (bez dodatków) czekoladą.
[przepis z książeczki "Smakowite Domowe Ciasta"]