Bardzo smaczne ciasto, nie dla dzieci, gdyż do ciasta użyłam rabarbar pozostały z nalewki rabarbarowej :)
Ciasto cynamonowe z rabarbarem.
Składniki
- jajka 2 szt.
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
- 1,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki rabarbaru z nalewek
Składniki
- jajka 2 szt.
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
- 1,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki rabarbaru z nalewek

Etapy przygotowania
miseczka 1 większa: ucieramy: 2 szt. jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny powoli dodajemy i mieszamy: 1,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka

miseczka 2 mniejsza: poniższe składniki mieszamy: 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki rabarbaru z nalewek

Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.

Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach.

Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.

Smarujemy masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypujemy tartą bułką.

Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).

Po upieczeniu czekamy 15 minut, po tym czasie otwieramy prodiż i wyjmujemy ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 218

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 524
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 218

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 524



Składniki
- jajka 2 szt.
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
- 1,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki rabarbaru z nalewek
miseczka 1 większa: ucieramy: 2 szt. jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny powoli dodajemy i mieszamy: 1,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka
miseczka 2 mniejsza: poniższe składniki mieszamy: 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki rabarbaru z nalewek
Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy.
Do ciasta dodajemy rabarbar w kosteczkach.
Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką.
Smarujemy masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypujemy tartą bułką.
Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.).
Po upieczeniu czekamy 15 minut, po tym czasie otwieramy prodiż i wyjmujemy ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!